A fertőtlenítőszerek gyakoribb használata lehetővé teheti a fertőtlenítőszerekkel szemben ellenálló, vagyis rezisztens baktériumtörzsek kialakulását.

A COVID-19 világjárvány jelentős hatással volt életünkre. Az egyik jelentős hatás a fertőtlenítőszerekkel szembeni baktériumrezisztencia kialakulása a nem megfelelő minőségű kéz- és felületfertőtlenítő szerek túlzott használata következtében.

A SARS-CoV-2 a legtöbb fertőtlenítőszer - beleértve azokat is, amelyek 70% alkoholt tartalmaznak - elpusztítja. Ennek eredményeként a „kézfertőtlenítők” gyártása és értékesítése a COVID-19 korszakában nagy bevételű üzletággá vált. A fertőtlenítő kézmosás és a kézfertőtlenítés kulcsfontosságú járványügyi megelőző tevékenység, amelynek gyakorlását folyamatosan ösztönzik, ezen termékek minőségét és hatékonyságát azonban kevésbé ellenőrzik.

Ezen fertőtlenítőszerek gyakoribb használatának és az ellenőrzés hiányának következménye lehet a fertőtlenítőszerekkel szemben rezisztens baktériumtörzsek kialakulása.

kézfertőtlenítés rezisztencia
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Jelenleg számos kutatócsoport dolgozik azon, hogy megértsék a fertőtlenítőszerekkel szembeni rezisztencia mechanizmusait. Eddigi eredményeik azt sugallják, hogy a baktériumok által az antibiotikumokkal szembeni rezisztenssé váláshoz használt mechanizmusok közül sokat alkalmaznak a fertőtlenítőszerekkel szembeni rezisztencia kialakítására is. Ezen mechanizmusok nyomon követése egyre fontosabb, ugyanis a fertőtlenítőszerek az egyik legéletképesebb védelmet nyújtják a bakteriális betegségek ellen. A kéz- és felületfertőtlenítő szerek tehát a jövőben egyre fontosabb szerepet játszhatnak a fertőzéseket okozó mikroorganizmusok elleni védelemben.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.