A máj testünk elsődleges szűrőrendszerét képviseli, tisztítja a vért, valamint anyagcserét biztosít a tápanyagok és a gyógyszerek segítségével.

Az elmúlt években sok olyan termék árasztotta el a piacot, ami állítólag méregtelenít és tisztítja a májat, akár egy nagy adag zsíros étel vagy nagyobb mennyiségű alkohol fogyasztása után, akár az általános májfunkció fenntartása vagy a már sérült máj regenerálása érdekében. De valójában van-e ezekben az állításokban igazság?

1. mítosz: A májtisztító étrend-kiegészítők szedése fontos az egészség megőrzése szempontjából, és különösen hasznosak a zsíros ételek vagy az alkoholos italok túlzott fogyasztása esetén.

Bár a májtisztító étrend-kiegészítőket úgy hirdetik, hogy szedésük hasznos a máj egészségének megőrzése és javítása szempontjából, a hepatológusok nem javasolják azokat, mivel nem állnak rendelkezésre megfelelő klinikai vizsgálatok.

2. mítosz: A máj méregtelenítése a fogyás biztonságos és egészséges módja.

Számos májméregtelenítő terméket úgy értékesítenek, mint ami a fogyaszt is, de ezzel kapcsolatban sem állnak megfelelő klinikai kutatási eredmények. Sőt, egyes étrend-kiegészítők károsíthatják a májat, így rendszeres használatukról érdemes kikérni a szakorvos véleményét.

3. mítosz: A májbetegségek nem előzhetők meg.

Valójában számos megelőző lépést tehetünk a májbetegségek megelőzése érdekében, beleértve az alábbiakat:

 • Ne igyunk túl sok alkoholt
 • Kerüljük a súlygyarapodást, hogy csökkentsük a nem alkoholos zsírmájbetegség kialakulásának kockázatát
 • a vírusos hepatitis kockázatának elkerülése érdekében ne folytassunk kockázatos magatartást (például intravénás kábítószerhasználat, védekezés nélküli szexuális aktus).

Fontos, hogy tisztában legyük a legfontosabb kockázati tényezőkkel. A következő kockázati tényezők megléte esetén mielőbb menjünk szűrővizsgálatra, mivel a krónikus májbetegség évekig is tünetmentes lehet, így nem ismerhető fel időben:

 • túlzott mértékű, rendszeres alkoholfogyasztás
 • májbetegség családi halmozódása.

Ha a hepatitis C következő kockázati tényezői vannak, fontos, hogy mielőbb felkeressünk egy szakorvost:

 • jelenleg vagy korábbi intravénás kábítószerfogyasztás
 • hemodialízis
 • HIV-fertőzés
 • egészségügyi dolgozók, akiket tűszúrásos baleset ért hepatitis C-fertőzött vérű tű által
 • nem megfelelő körülmények között történt tetoválás.
májbetegségek
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

4. mítosz: A májtisztítók „kijavíthatják” a meglévő májkárosodást.

A májtisztító teakeverékek és étrend-kiegészítők nem bizonyítottan kezelik a meglévő májkárosodást, de számos más, klinikailag bizonyított kezelési módszer is rendelkezésre áll az érintett betegek számára. Íme, néhány májbetegség és a rendelkezésre álló terápiás lehetőségek:

 • Hepatitis A és B. Mindenki számára rendelkezésre áll a hepatitis A és B elleni védőoltás, amennyiben nem immunhiányos vagy nincs más alapbetegsége. Hatékony gyógyszerek vannak a krónikus hepatitis B fertőzésben szenvedő betegek gyógyítására.
 • Alkoholos májbetegség. Az alkoholfogyasztásról le kell szokni annak érdekében, hogy a májnak nagyobb esélye legyen a regenerálódásra és a gyógyulásra.
 • Hepatitis C. Rendkívül hatékony, jól tolerálható, szájon át szedhető gyógyszerek léteznek a hepatitis C kezelésére.
 • Alkoholmentes zsírmájbetegség. A nem alkoholos zsírmájbetegség leghatékonyabb kezelési módja a súlycsökkenés, amelyről kiderült, hogy csökkenti a máj zsírszintjét és a zsír okozta gyulladást is.

5. mítosz: Az elhízás nem növeli a májbetegségek kockázatát.

Az elhízás valójában jelentősen növeli az alkoholmentes zsírmájbetegség kialakulásának a kockázatát. A máj zsírja gyulladást okozhat, ami fibrózis és cirrózis kialakulásához vezethet. Az elhízás emelkedő tendenciája miatt a nem alkoholos zsírmájbetegségek előfordulása gyorsan növekszik, és várhatóan a májtranszplantáció vezető javallata lesz az következő években.

Forrás: https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/detoxing-your-liver-fact-versus-fiction
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.