Az asztma és a reflux gyakran együtt jelentkezik a gyermekeknél és a felnőtteknél egyaránt. Ennek oka azonban még nem ismert.

Az azonban ismert, hogy a savas reflux súlyosbíthatja az asztma tüneteit, az asztma pedig ronthatja a savas refluxot, különösen annak súlyosabb változatát, a reflux betegség (GERD) néven ismert állapotot.

Ha az asztma és a reflux együttesen fordul elő, akkor a gyógyszerek kevésbé hatékonyan „működnek” mindkét betegség jeleinek és tüneteinek (például köhögés, légszomj, zihálás, mellkasi fájdalom, maró, savanyú érzés a torokban, gyomortáji fájdalom) enyhítésében.

A savas reflux gyógyszeres és nem gyógyszeres kezelési módszereivel jelentősen csökkenthetők annak tünetei. A gyógyszerek (például savcsökkentők, hisztamin vagy H2 blokkolók, protonpumpa-gátlók) szedése mellett - vagy enyhébb esetben helyettük - a refluxot kiváltó tényezők (például zsíros ételek, alkohol, dohányzás) elkerülése is segíthet.

asztma reflux
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Az asztma az egyik leggyakoribb krónikus betegségként a légúti gyulladását és azok időnkénti elzáródását okozzák. A jól ismert allergének (például állatszőr, pollen) mellett a környezetünkben található vegyi anyagok is növelik az előfordulási gyakoriságát.

Az asztma kezelési módjai - főleg a gyógyszerek - nagyon hatékonyak, de bizonyos esetekben ronthatják a reflux kellemetlen tüneteit. Anélkül azonban sose hagyja abba az asztmára felírt gyógyszereinek a szedését vagy változtasson anélkül, hogy a kezelőorvosával megbeszélné.

Forrás: https://newsnetwork.mayoclinic.org/discussion/is-there-a-connection-between-asthma-and-acid-reflux/
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.