Az 2-es típusú cukorbetegséggel való együttélés stresszel teli lehet. Hasznos lehet a család és barátok bevonása, és biztosítani érdemes egy szilárd támogató rendszert, amely bátorítást, emlékeztetőket és segítséget nyújt szükség esetén.

Az 2-es típusú cukorbetegséggel való együttélés stresszel teli lehet. Felelősségterhes a vércukorszint figyelése (ha ez szükséges), az étrend betartása, rendszeres mozgás, minden időpont betartása és minden nap a gyógyszerek szedése. Emellett félelmetes lehet a cukorbetegség lehetséges szövődményeire gondolni. Hasznos lehet a család és barátok bevonása, és biztosítani érdemes egy szilárd támogató rendszert, amely bátorítást, emlékeztetőket és segítséget nyújt szükség esetén.

Nem ritka, hogy a stressz kimerültséghez vagy akár depresszióhoz vezet, ami megnehezítheti az önmagáról való gondoskodást.
Az orvosokkal, ápolókkal vagy egyéb egészségügyi szakemberrel való nyílt és őszinte beszélgetés segíthet megérteni a diagnózist, a kezelési tervet, és hogy mit kell tenni, ha túlterheltnek érzi magát valaki. Néhány embernek szakemberrel való beszélgetés is segíthet a felelősségeik és aggodalmaik kezelésében.

Általános tudnivalók

A 2. típusú cukorbetegség (más néven 2. típusú diabetes mellitus) egy rendellenesség, amelyben a test vércukor anyagcseréje károsodik.

Minden testsejtnek szüksége van cukorra a normális működéshez. A cukor egy hormon segítségével, az inzulinnal jut be a sejtekbe. Ha nincs elég inzulin, vagy a test nem reagál az inzulinra, a cukor felhalmozódik a vérben. Ez történik a cukorbetegségben szenvedő emberekkel. Ha nem kezelik, a magas vércukorszint problémákhoz vezethet.

Két különböző típusú cukorbetegség létezik, 1. típus és 2. típus:

A 1. típusú cukorbetegség esetén a probléma az, hogy a hasnyálmirigyben megszűnik az inzulin előállítása.

A 2. típusú cukorbetegség esetén a test rosszul reagál a normális vagy akár magas inzulinszintekre, és idővel a hasnyálmirigy nem termel elegendő inzulint.

Az Egyesült Államokban, Kanadában és Európában az összes cukorbetegek kb. 90 százaléka 2. típusú cukorbetegségben szenved.
Ez egy krónikus orvosi állapot, amely életen át rendszeres monitorozást és kezelést igényel, hogy a vércukorszintet a lehető legközelebb tartsa a normális szintekhez. Ehhez életmódváltás, beleértve az étrendet és a rendszeres testedzést öngondoskodás és néha gyógyszerek szükségesek. Szerencsére ezek a kezelések képesek kontrollálni a vércukorszintet és minimalizálni a szövődmények kialakulásának kockázatát.

A 2. típusú cukorbetegség diagnózisa ijesztő és túlterhelő élmény lehet, sokaknak kérdései vannak arról, miért alakult ki, mit jelent a hosszú távú egészségre nézve, és hogyan befolyásolja mindennapi életet. Az orvosok vagy asszisztensek segíthetnek válaszolni a kérdésekre, és beszélgetni lehet arról, mit várható. Emellett pszichológiai támogatás nyújtására is lehet szükség, pl. csoportos foglalkozások, találkozók egy regisztrált dietetikussal, szociális munkással, esetleg például szakkönyvek, weboldalak vagy magazinok is hasznosak lehetnek.

Az emberek többsége számára az első néhány hónap a diagnózis után érzelmi hullámvasút. Ha épp most diagnosztizálták cukorbetegséget, önmagának és a családnak ezt az időszakot fel kell használnia annak megtanulására, hogy a cukorbetegség gondozása, ideértve a vércukor mérését, az orvosi időpontokra járást és a gyógyszerek szedését, részévé váljon a mindennapi rutinnak.

A 2. típusú cukorbetegség szövődményekhez vezethet, amelyek közül néhány súlyos is lehet. Azonban vannak dolgok, amiket meg lehet tenni a kockázatok csökkentése érdekében. A legtöbb cukorbeteg aktív életet él, és továbbra is élvezheti azokat az ételeket és tevékenységeket, amelyeket korábban is élvezett. A cukorbetegség nem jelenti a "különleges alkalomra" szánt ételek, mint a szülinapi torta végét, és a legtöbb cukorbeteg élvezheti (és kellene is) a mozgást szinte bármilyen formában.

 

A borítókép forrása: Pexels

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.