Ez a hetekig, hónapokig vagy akár évekig is tartó hangulati rendellenesség, a depresszió bármely életkorú gyermeket érinthet.

Bár a gyermekkori depresszió általában nem tekinthető életveszélyesnek, kezeletlen esetben öngyilkossági gondolatokhoz és kísérletekhez is vezethet.

Tünetei

A gyermekkori depresszió leggyakoribb jelei és tünetei az alábbiak:

  • két hétnél tovább tartó tartós szomorúság, közönyösség vagy kilátástalanság érzése
  • csökkent érdeklődés a legtöbb, különösen a kellemes tevékenységek iránt
  • étvágytalanság és súlycsökkenés vagy fokozottabb étvágy és súlygyarapodás
  • fokozott alvásigény vagy alváshiány (álmatlanság), gyakori felébredés éjszaka
  • szorongás
  • csökkent gondolkodási vagy koncentrálóképesség.

Diagnózis

Mivel nincsenek megbízható laboratóriumi vizsgálatok a depresszió diagnosztizálására, elengedhetetlen a fizikai vizsgálat és a pszichológiai értékelés. A depresszió családi kórtörténete vagy egy korábbi depressziós epizód is segíti a diagnózis felállítását.

gyermekkori depresszió
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Kezelési módok

A pszichoterápia ugyanolyan hatékony, mint az enyhe esetekben a gyógyszeres kezelés. A pszichoterápia a gyógyszeres terápiával együtt is alkalmazható. Az antidepresszáns gyógyszerek (például szelektív szerotonin újrafelvétel-gátlók, SSRI-k) a kezelés alapját képezik. A fényterápia is hatásos terápiás módszer lehet, különösen akkor, ha a depresszió szezonális változásokhoz kapcsolódik (szezonális affektív rendellenesség).

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.