A legtöbben természetesnek tekintjük a látást - mindaddig, amíg valami nem fenyegeti. Érdemes folyamatosan védeni, hogy minél tovább ép legyen.

Az alábbiakban ismertetjük az 5 leggyakoribb látási problémát, és tippeket is adunk a látás megőrzéséhez.

1. Szürkehályog

A látható tárgyakból származó fénysugaraknak át kell haladniuk a szemlencsén, hogy elérjék a retina fényérzékelő sejtjeit. Amikor a szürkehályog „elszínezi” a szemlencsét, a látás homályossá válik, mely eleinte csak a széli részén jelentkezik.

Tippek a megelőzéshez: Óvjuk a szemünket az UVA és az UVB fényt egyaránt elzáró lencsékkel, és kerüljük a dohányzást. Fontos a vérnyomás szabályozása, az egészséges testsúly megőrzése és a cukorbetegség kezelése is.

2. Diabéteszes retinopátia

A retina a fényt olyan jelekké alakítja át, amelyet az agyunk képes feldolgozni. A cukorbetegség „megduzzadhatja” a retinát és az ereket, ami elmosódásokat, villanásokat, úszkáló foltokat, fájdalmat és nyomást okoz.

Tippek a megelőzéshez: Érdemes évente elmenni a szemészetre a cukorbetegség okozta szemproblémák korai felismerése érdekében. A vércukorszint és a vérnyomás szabályozása szintén kulcsfontosságú a megelőzésben.

3. Makula degeneráció

A retina közepén lévő makulában található fényérzékelő sejtekre támaszkodik az úgynevezett központi látás. Az életkorral összefüggő makula degenerációban a szövetek lebomlása vagy a makula erek növekedése megnehezíti az arcok látását, az olvasást, stb.

Tippek a megelőzéshez: Kerüljük a dohányzást, ami az életkor előrehaladtával megduplázza a makula degeneráció kockázatát. Rendszeresen ellenőriztessük a vérnyomásunkat és koleszterinszintünket. Emellett javasolt a minél több leveles zöldség és hal fogyasztása.

látásproblémák
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

4. Zöldhályog

A megfelelő mennyiségű folyadéknak ki kell töltenie a szemünkben lévő helyet. A túl sok folyadék okozta nyomás károsítja a látóideget, amely „megzavarja” a perifériás, majd a központi látást.

Tipp a megelőzéshez: Érdemes évente ellenőriztetni a szemnyomást, hogy elkerüljük a látás elvesztését.

5. Töréshibák

A szemgolyónak, a szaruhártyának és a szemlencsének megfelelő alakúnak kell lennie ahhoz, hogy a fénysugarak megtörjenek és a retinára „érkezzenek”, hogy tovább jussanak az agy felé. Ha ez a folyamat nem történik meg, a látás elmosódik.

Töréshibák esetén a fénysugarak nem törnek meg és nem oda érkeznek, ahova kellene. A leggyakoribb töréshibák a következők lehetnek:

  • Rövidlátás: a közeli tárgyakat, személyeket élesen látjuk, míg a távolban lévő dolgok képe homályos.
  • Távollátás: a közeli tárgyakat, személyeket homályosan látjuk, a távolban lévő dolgokat pedig élesnek.
  • Öregszeműség (presbiopia): természetes folyamat, mely minden szemen kialakul, általában 40 éves kor után. Jellemző tünete, hogy az addigi szokásos betűméretű szöveget már távolabbra kell tartanunk az olvashatósághoz, mint ameddig a karunk elér.

Tipp a korrekcióhoz: Az általános szemvizsgálat 18 éves kor előtt és 65 éves kor után évente, valamint kétévente ajánlott, kivéve, ha olyan betegségünk (például cukorbetegség) vagy szemproblémánk van, amely gyakoribb kontrollvizsgálatot igényel.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.