A magas vérnyomás nem csak a szívbetegség kockázati tényezője. Kezeletlen esetben számos szövődményt okozhat, de akár halálos szívrohamhoz is vezethet.

Íme egy áttekintés a kezeletlen magas vérnyomás okozta komplikációkról:

Az artériák károsodása

Az egészséges artériák hajlékonyak, erősek és rugalmasak. Faluk belső oldala sima, így a vér szabadon áramlik, ellátva a létfontosságú szerveket és szöveteket tápanyagokkal és oxigénnel. A kezeletlen magas vérnyomás azonban fokozatosan növeli az artériáin keresztül áramló vér nyomását. Ennek eredményeként az alábbi szövődmények alakulhatnak ki:

 • Sérült és beszűkült artériák. Amikor az étrendből származó zsír bekerül a véráramba, összegyűlhetnek a sérült artériákban, ami azok rugalmasságának elvesztéséhez, ezáltal pedig korlátozza a véráramlását az egész testben.
 • Aneurizma. Idővel a legyengült artérián keresztül áramló vér állandó nyomása az ér falának egy részét megnagyobbíthatja és kidudorodást (aneurizmát) képezhet. Ez bármely artériában kialakulhat, de leggyakrabban a test legnagyobb artériájában, az aortában fordul elő. Az aneurizma kiszakadva életveszélyes belső vérzést okozhat.

A szív károsodása

A magas vérnyomás számos szívproblémát okozhat, beleértve az alábbiakat:

 • Koszorúér-betegség. A magas vérnyomás által szűkült és károsodott artériáknak nehézséget okoz a szív megfelelő vérellátása. Ha a vér nem tud szabadon áramlani a szívbe, mellkasi fájdalom (angina), szabálytalan szívritmus (aritmia) vagy szívrohama alakulhat ki.
 • Megnagyobbodott bal szívfél. A magas vérnyomás arra kényszeríti a szívét, hogy erősebben „pumpáljon”, hogy a vért a test többi részébe juttassa. Ez a szív egy részének (bal kamra) megvastagodását okozza, ami növeli a szívroham, a szívelégtelenség és a hirtelen szívhalál kockázatát.
 • Szívelégtelenség. Idővel a magas vérnyomás okozta szívterhelés a szívizom gyengülését és kevésbé hatékony működését okozhatja. Végül a szív kezd „kudarcot vallani”. A szívrohamok okozta károk tovább növelik ennek kockázatát.
stroke magas vérnyomás
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Az agy károsodása

Az agyat tápláló vérellátástól függ a megfelelő működés, de a magas vérnyomás számos problémát okozhat, ideértve:

 • Tranziens ischaemiás roham (TIA). A TIA rövid, átmeneti zavar az agy vérellátásában, melynek oka lehet az erek károsodása vagy vérrögök. Ez gyakran a stroke kialakulására figyelmeztető állapot.
 • Stroke. A magas vérnyomás által károsított erek összeszűkülhetnek, megrepedhetnek vagy szivároghatnak (agyvérzés). A magas vérnyomás emellett vérrögképződést is okozhat az agyadba vezető artériákban, gátolva a véráramlást és potenciálisan agyvérzést vagy agyi infarktust okozva.
 • Demencia. A beszűkült vagy elzáródott artériák korlátozhatják az agy véráramlását, ami egy bizonyos típusú demenciához (vaszkuláris demenciához) vezethet. Az agyi véráramlást megszakító stroke is kiválthatja.
 • Enyhe kognitív károsodás. Ez az állapot átmeneti szakasz az idősödéssel járó változások és a demencia által okozott súlyosabb problémák között. Klinikai tanulmányok szerint a magas vérnyomás enyhe kognitív károsodáshoz vezethet.

A vesék károsodása

A magas vérnyomás károsíthatja az ereket a vesében, és ezt a cukorbetegség is súlyosbíthatja. A magas vérnyomás okozta veseproblémák a következők:

 • A vese hegesedése (glomeruloszklerózis). Ez a fajta vesekárosodás akkor fordul elő, amikor a vesén belüli apró erek hegesednek, és nem képesek hatékonyan kiszűrni a folyadékot és a vérből származó felesleges anyagokat. Ez a betegség veseelégtelenséghez vezethet.
 • Veseelégtelenség. A magas vérnyomás a veseelégtelenség egyik leggyakoribb kiváltó oka. A sérült erek megakadályozzák, hogy a vesék hatékonyan kiszűrjék a vérből származó „hulladékot”, ezáltal veszélyes folyadék- és hulladékmennyiség halmozódhat fel, ami miatt végül dialízisre vagy vesetranszplantációra kerülhet sor.

A szemek károsodása

A magas vérnyomás károsíthatja az apró, finom ereket, amelyek vért juttatnak a szeméhez, ami az alábbi szövődményeket okozhatja:

 • A retina károsodása (retinopátia). A szem hátsó részén található fényérzékeny szövet (retina) károsodása a szem vérzéséhez, homályos látáshoz és teljes látásvesztéshez vezethet. Még nagyobb a kockázat akkor, ha a magas vérnyomás mellett cukorbetegség is fennáll.
 • Folyadék felhalmozódása a retina alatt (koroidopátia). A koroidopátia torz látást vagy ritkábban hegesedést eredményezhet, ami rontja a látást.
 • Idegkárosodás (optikai neuropátia). A blokkolt véráramlás károsíthatja a látóideget, ami vérzéshez vagy a látásvesztéshez vezethet.

Szexuális diszfunkció

Az erekciós rendellenességek a férfiaknál egyre gyakoribbá válnak, mire elérik az 50 éves kort. De a magas vérnyomás esetén még nagyobb a valószínűsége annak, hogy merevedési zavarokat tapasztalnak. Ennek oka, hogy a magas vérnyomás által okozott „korlátozott” véráramlás megakadályozhatja a pénisz vérrel történő ellátását. A nők is tapasztalhatnak szexuális diszfunkciót a magas vérnyomás következtében. A hüvely csökkent véráramlása a szexuális vágy vagy izgalom csökkenéséhez, a hüvely szárazságához vagy az orgazmus elérésének nehézségéhez vezethet.

A kezelés és az életmód megváltoztatása segíthet a magas vérnyomás szabályozásában, mellyel csökkenthető az életveszélyes szövődmények kockázata.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.