A nem kontrollált magas vérnyomás elleni gyógyszerek megfelelő kombinációjának „megtalálása” gyakran nem sikerül elsőre, melynek hátterében több ok is állhat.

Mi lehet az oka annak, ha a gyógyszeres kezelés nem képes kordában tartani a magas vérnyomást? Íme, az alábbiak:

 „Fehér köpeny” szindróma

Ha idegesnek érzi magát az orvosi vizsgálat miatt, a vérnyomása megemelkedhet és azt a téves információt adhatja, hogy általában magas a vérnyomása. Ennek elkerülése érdekében próbáljon korábban érkezni a vizsgálatra, majd vegyen néhány mély lélegzetet a váróban, hogy ellazuljon. Érdemes legalább öt percig nyugodtan ülnie, mielőtt megmérik a vérnyomását.

Lehet, hogy nem megfelelően szedi a gyógyszereket

A betegek gyakran elfelejtik a gyógyszerek beszedését vagy nem a megfelelő adagot veszik be az előírt időben. Ezenkívül bizonyos gyógyszerek is befolyásolhatják a vérnyomáscsökkentők hatékonyságát, ideértve a fájdalomcsillapítókat és az orális fogamzásgátlókat. Emiatt érdemes minden, rendszeresen vagy alkalmilag használt gyógyszer szedéséről tájékoztatni a kezelőorvost.

Hiba a vérnyomás mérése során

Néha a betegek hibákat követnek el az otthoni mérés során, így érdemes elvinni az orvosi vizsgálatra a vérnyomásmérő készüléket, mert kiderülhet, hogy például a mandzsetta nem megfelelő méretű. Az otthoni mérés előtt is érdemes legalább öt percig nyugodtan ülni, hogy pontos vérnyomásértéket kapjon. Az orvosi rendelőben is előfordulhat hibás mérési eredmény a fenti okok miatt.

vérnyomásmérés
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Nem megfelelő étrend

A magas vérnyomás és az egyéb szív-és érrendszeri betegségek esetén az alacsony nátriumtartalmú étrendet ajánlott, kiegészítve sok gyümölcs, zöldség, teljes kiőrlésű gabona és sovány fehérje fogyasztásával. Kezelési sikertelenség esetén érdemes „megvizsgálni” a feldolgozott ételek (például konzervek, felvágottak) fogyasztási szokásait is, mert ezekben nagy mennyiségű só található.

Túlsúly, mozgásszegény életmód és/vagy dohányzás

A vérnyomás hatékony csökkentése érdekében érdemes „megszabadulni” a súlytöbblettől, növelni a fizikai aktivitás mértékét és gyakoriságát, valamint mérsékelni az alkoholfogyasztást és leszokni a dohányzásról. Ezáltal az általános kardiovaszkuláris kockázat is mérsékelhető.

Egyéb, a vérnyomást befolyásoló betegség fennállása

Általában bizonyos érrendszeri vagy hormonális betegségek növelhetik a vérnyomást, beleértve például a pajzsmirigyproblémákat vagy az obstruktív alvási apnoét.

Mit kell tenni, ha nem hat a vérnyomáscsökkentő gyógyszer?

A cél minden esetben a vérnyomás alacsony szinten tartása, így általában három különböző vérnyomáscsökkentő gyógyszert kell szedni a megfelelő adagolás szerint. E három gyógyszer mindegyikének különböző hatásmechanizmusokkal (például vizelethajtó) kell rendelkeznie a minél jobb hatékonyság elérése érdekében.

Forrás: https://health.clevelandclinic.org/6-reasons-why-your-blood-pressure-meds-arent-working/
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.