A krónikus fájdalomban szenvedőknél az alvásproblémák különösen gyakoriak, és a fájdalom az álmatlanság egyik leggyakoribb oka.

A krónikus fájdalommal küzdő betegek legfeljebb kétharmada alvászavarokat is tapasztal. A fájdalom rontja az alvási szokásokat, az alvászavarok pedig a fájdalmat. Ez egy ördögi kör. Ezek a problémák az elalvási nehézségtől az alvászavarokig terjedhetnek.

Az álmatlanság kezelése segíthet a krónikus fájdalom csillapításában. Az álmatlanság kezelése előtt azonban fontos kizárni más olyan egészségi problémákat (például depresszió, poszttraumás stressz-szindróma, alvási apnoe) is, amelyek alvászavarokat okozhatnak. Ezek az egyszerű esetek, de gyakrabban a fájdalom és az álmatlanság kezelése multidiszciplináris megközelítést igényel, vagyis különböző szakorvosok részvételét a diagnosztikai és gyógyítási folyamatban. Bizonyos fájdalomcsillapítók javíthatják az alvást, és ezeket felírják azoknak, akiknek alvászavaruk és specifikus fájdalmuk is van. Óvatosnak kell lenni azonban az opioid fájdalomcsillapítókkal, amelyek megzavarhatják az alvást, és megakadályozhatják, hogy a betegek már egy adag után mély álomba merüljenek. Emellett az opioidok alvással kapcsolatos légzési zavarokat is okozhatnak.

alvászavar krónikus fájdalom
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Az álmatlanság megértése

Annak megértéséhez, hogy a krónikus fájdalom hogyan nehezítheti meg az elalvást, hasznos átgondolni lefekvés előtti rutint. A legtöbb ember megszünteti a zavaró tényezőket annak érdekében, hogy ellazuljon és elaludjon, beleértve az olyan dolgokat is, mint a lámpák lekapcsolása, a csend és a kényelem. De ez a csendes környezet valójában problémákat okozhat, ha a betegnek krónikus fájdalmai vannak, mert akkor az egyetlen dolog, amire összpontosít, az a fájdalom. Sajnos egyéb zavaró tényezők nélkül a fájdalom „fokozottabbá” válik, és sok esetben a fájdalom érzékelése – nem feltétlenül a tényleges fájdalom – fokozódik, amikor megpróbálnak elaludni.

A terápia megértése

Az álmatlanság kognitív viselkedésterápiája számos olyan stratégiát tartalmaz, amelyek célja az alvás minőségének javítása, valamint az alvást zavaró gondolatok és viselkedések megváltoztatása. Ezt a fajta terápiát gyakran előnyben részesítik a gyógyszeres kezeléssel szemben, mivel nincs mellékhatása, és hatékonyabb hosszú távú megoldás.

Egy másik stratégia, amely segít az álmatlanságban, a relaxációs „edzés”, amely csökkenti vagy megszünteti az izomfeszültséget, és elvonja a figyelmet a száguldó gondolatokról. A technikák közé tartozik az izomcsoportok relaxációja, az irányított képalkotás és a meditáció.

A jó alváshigiéné megértése

Ahhoz, hogy ezek a stratégiák működjenek, be kell tartani a jó alváshigiénét is, beleértve az alábbiakat:

  • az ágyat és a hálószobát csak alvásra és szexre használja
  • csak akkor feküdjön le, ha álmos
  • tartson rendszeres ébrenléti időt, függetlenül az éjszakai alvás mennyiségétől
  • kerülje a napközbeni szunyókálást
  • lefekvés előtt néhány órával ne fogyasszon koffeint és az alkoholt.
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.