A legmakacsabb zsírfajta a zsigeri zsír, ráadásul veszélyes is. Jobb minél gyorsabban szabadulni tőle.

A combunkon, karunkon, fenekünkön megmarkolható zsírréteg bőr alatti zsírszövetekből áll, de ami a rettegett és utált úszógumit okozza, az a hasüregben raktározott zsír, azaz a zsigeri zsír és a bőr alatti zsír kombinációja. A zsigeri zsírral különösen vigyázni kell, mert amellett, hogy nem esztétikus, súlyos betegségek (például diabétesz, érrendszeri betegség) kockázati tényezője is.

A viszcelláris, azaz zsigeri zsíroktól nagy odafigyeléssel lehet megszabadulni, de gyorsabban lebonthatóak, mint a bőr alatti zsírszövetek.

Mozgás a hasi zsír ellen

A hasi zsírt a legjobban az aerob edzésformák csökkentik, ilyen például a futás, a gyors gyaloglás, a biciklizés, az aerobic vagy az úszás. Jó ötlet kombinálni az aerob edzéseket erőnléti, izomnövelő sportokkal is (pláne, hogy a súlyzós edzésekkel épül az izom, az pedig sok energiát használ fel), de kihagyhatatlan a heti 3-4 aerob edzés, hiszen ezek égetik a legjobban a zsírt és az inzulin szintjét is jótékonyan befolyásolják. A zsírégető, aerob edzésekről egy lényeges információt jegyezzünk meg: minimum 45 perc kell ahhoz, hogy valóban égjen a zsír és ne csak a szervezet glikogén raktáraiból használjunk fel energiát. Ha kocogunk, akkor 45-60 perc legyen egy edzés, ha erőteljesebben futunk vagy HIIT-edzéseket végzünk, akkor 30-40 perc is elegendő.

has
Forrás: unsplash.com

A stressz csökkentése

A hasi zsír egyik fő okozója a stressz és a nem megfelelő alvás. Ha a kortizol (stressz okozó hormon) szintjét csökkenteni tudjuk a szervezetünkben, hatékonyabb lesz a zsírégetés, és a napi 7-8 óra pihentető, zavartalan alvás is segít a lerakódott zsírok kiürülésében. Sajnos a túl sok stressz miatt a nők és férfiak is a veszélyes, hasi tájékon kezdik el felhalmozni a zsírt, amit muszáj csökkenteni az egészségünk érdekében. Meditáljunk, jógázzunk, járjunk terápiára és a stressz idővel csökken.

A legfontosabb étkezési tippek

Miből lesz a leggyorsabban zsír? A zsírból és a gyorsan felszívódó szénhidrátokból. A zsíros ételek, a fehér kenyér és a cukor kerüljenek tiltólistára, a rostok viszont legyenek a mindennapi táplálkozás részei. A rostok segítenek a szervezetnek a tápanyagokat jobban felszívni, így kevésbé fogja a szervezetünk zsírként raktározni azokat. 

Válasszuk a sovány húsokat zöldséggel, teljes kiőrlésű termékekkel és rostban gazdag köretekkel. Ne süssünk zsírban és kerüljük az előre készített ételeket, például a mireliteket vagy a kenhető krémeket. 

A hidratálás elengedhetetlen, igyunk meg naponta 3-4 liter tiszta vizet, a kávét pedig lehetőség szerint növényi italokkal vagy nagyon sovány tejjel fogyasszuk.

Néhány hónap odafigyelés, diéta és sport mellett teljesen lebontható a hasi zsír.

Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.