A kiegyensúlyozott diéta, az elegendő alvás és a rendszeres mozgás hozzájárul ahhoz, hogy fenntarthassuk az energiaszintünket. Azonban ez a mindennapok sodrában néha lehetetlen küldetés, szerencsére vannak olyan étrendkiegészítők, amik segítenek nekünk ebben.

Ashwagandha

Az indiai ájurvéda orvoslás egyik legfontosabb gyógynövénye az ashwagandha (álombogyó) mely a testünk stressz elleni védekezőképességét növeli. Kutatások szerint az ashwagandha kapszulákat fogyasztók jobban teljesítenek nyomás alatt, például dolgozatíráskor vagy fontos döntések meghozatala idején.

Rhodiola rosea

A Rhodiola rosea más néven illatos rózsásvarjúháj szintén egy gyógynövény, mely alacsony hőmérsékletű, hegyi vidékeken nő. Adaptogénként használják, mely segít a pszichés vagy fizikai stresszel szembeni ellenállóképességet fokozni. Emellett antidepresszánsként is használják.

CoQ10 –Q10 – koenzim

A testünkben természetes módon termelődő Q10-koenzim minden sejtünkben megtalálható, a legmagasabb mértékben a szívben, a vesékben és a májban. A sejtjeink arra használják ezt a koenzimet, hogy megvédjék magukat az oxidatív stressztől, és ha mennyisége csökken, nem tudnak elég energiát termelni, így fáradtságot tapasztalhatunk.

B12 vitamin

A többi B-vitaminhoz hasonlóan a B12 segít az elfogyasztott táplálékot a sejtek által hasznosítható energiává alakítani. Emellett egészségesen tartja az idegeket és a vérsejteket, valamint megelőzi a vérszegénységet, melytől gyengék és fáradtak lehetünk.

Vas

A szervezetnek vasra van szüksége hogy hemoglobint, a vörösvérsejtekben található, oxigénszállító fehérjét termeljen. Ha testünkben a vas nem éri el a megfelelő szintet, akkor nem tudja ezt a feladatát jól végezni. A várandósság és nagy mennyiségű vérvesztés során még inkább fontos erre odafigyelni.

vas
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Kreatin

Leginkább vörös húsokban és halakban található meg a kreatin, mely egyfajta gyors energiaforrásként működik, amit magas intenzitású, rövid ideig tartó edzéseknél hasznosíthatunk, például sprintfutás, súlyemelés.

Citrullin

Elsőként görögdinnyéből izolálták a citrullint, így elnevezése annak latin nevéből ered. A citrullin a nitrogén-monoxid-termelést serkenti a testben, melynek értágító hatása van, így tehát a vérkeringést segíti. Egészséges vérkeringéssel pedig megfelelő tápanyag és oxign jut a testünk minden szegletébe.

Céklapor

A céklából készített céklapor a citrullinhoz hasonlóan a nitrogén-monoxid-termelést serkenti, megőrizve ezzel ereink épségét és szervezetünk oxigén-ellátottságát.

Melatonin

Az alvásban kiemelt szerepet játszó melatonin egy hormon, aminek szintje esténként megnő, reggel pedig lecsökken. Ha alvásproblémáink vannak, a melatoninpótlás egy fontos lépés lehet annak megoldása érdekében, de ne kezdjük el magunktól beszedni az étrendkiegészítőt, hanem konzultáljunk szakorvossal!

Tirozin

A sejtek által a fehérjék szintetizálásához használt aminosavak egyike, általában magas fehérjetartalmú ételekben – csirke, tojás, tejtermék – található meg. A neurotranszmitterek létrehozásában van fontos feladata, amik az agyunknak üzenetet közvetítő vegyületek. Ha ezekből kevés van, vagy nem egészségesek, az negatívan befolyásolhatja a koncentrációnkat és az energiaszintünket.

L-teanin és koffein

A koffein ismert energianövelő hatásáról, de ha valaki gyomorpanaszok vagy nyugtalanság miatt nem fogyaszthat belőle, akkor L-teaninnal érdemes kombinálni. Ez a természetes aminosav segíthet a negatív mellékhatások csökkentésében.

Forrás: https://www.healthline.com/nutrition/best-supplements-for-energy
Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.