Fertőzésekkel, baktériumokkal és vírusokkal nap, mint nap találkozik a szervezet, ám nem mindegy, ha ez várandósság közben történik.

Az ember időről időre megbetegszik külső tényezők miatt, legyen az egy megfázás, torokgyulladás, húgyúti fertőzés, mumpsz vagy hasonlók. Ezek ellen vagy gyógyszert ír fel a kezelőorvosunk, van, amit csak pihenéssel tudunk kiheverni, mások ellen pedig oltásokat kapunk gyermekkorunkban. Ezek egy különben egészséges embernél nem okoznak nagyobb problémát, de ha egy nő babát vár, különösen oda kell figyelnie arra, hogy nehogy megbetegedjen. Egyrészt a magzat védelme miatt, másrészt saját maga megóvása érdekében, hiszen terhesség során az immunrendszer is máshogy működik.

terhesség
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

A várandósság alatt veszélyes fertőzések

  • krónikus húgyúti fertőzések, hólyaggyulladás – az akut fertőzés a legtöbb esetben nem okoz problémát a terhességgel kapcsolatban, ám a húgyutakban folyamatosan jelenlévő baktériumok koraszülést, idő előtti burokrepedést okozhatnak, a méhbe felszálló fertőzést pedig akár vetélést is előidézhet
  • szexuális úton terjedő betegségek – a chlamydia és a gonorrhea már azt is megnehezítik, hogy a beteg teherbe eshessen, mivel kismedencei gyulladást, összenövéseket okozhatnak. A gonorrhea emellett a magzatnál szemfertőzést eredményezhet, a HIV-fertőzés pedig nem megfelelő kezelés esetén átörökíthető a magzatra.
  • az ételek útján elkapható fertőzések – ha nem megfelelően hőkezeljük vagy hiányos higiéniai körülmények között készítjük el az egyes ételeket, azok miatt baktériumok kerülhetnek a szervezetbe, amik vetélést, magzati fejlődési rendellenességeket okoznak
  • lázzal járó betegség – főleg a felső légúti megbetegedéseknél kell erre figyelni, melyek különösebben nem veszélyesek sem az anyára, sem a gyermekre, de a lázcsillapítás, a folyadékpótlás annál fontosabb
  • védőoltással megelőzhető betegségek – ilyen például a bárányhimlő, ami ellen ma már van védőoltás, de akinek nincs ilyenje és felnőtt korában, várandóssága idején kapja el, arra veszélyes. Ebbe a kategóriába tartozik a rózsahimlő is.
Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix
 
Neked ajánljuk

A stressz a barátunk és az ellenségünk is lehet (x)

A túlélésünket szolgálja, nagyobb teljesítményre sarkallhat, de tönkre is tehet bennünket, ha túl sok van belőle. Létezik-e jó stressz, vagy mindenképpen káros? Hogyan küzdjünk meg azzal, ha túl sok a feszültség és kifáradunk a nyomasztó elvárások, szoros határidők és a hétköznapi bosszúságok miatt?