Sokakat érintő és ismert a cukorbetegség, amely diétával és injekciózással jár. Általában ennyit tudnak az emberek erről a gyakori betegségről.

Ha egy kicsit kutakodunk szakkönyvekben, interneten, netalán érintettek vagyunk a betegségben akkor kiderül, hogy a cukorbetegségnek nemcsak több fajtája van, de azok kialakulása is máshogy történik.

Nem ugyanaz

Megkülönböztetünk 1-es és 2-es típusú diabéteszt. A kétféle elnevezés nem véletlen. Az 1-es típusú cukorbetegség lényegében autoimmun betegség, amely során a szervezet saját maga ellen fordul. A hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeit megtámadása és elpusztítása miatt nem termelődik inzulin, ezért azt injekció formájában pótolni szükséges. Ezért is nevezik inzulinfüggő diabétesznek. Ezzel szemben a 2-es típusú cukorbetegek esetében az inzulin egyszerűen nem képes megfelelően csökkenteni a vércukorszintet. A kialakulása mögött állhat a nem megfelelő életmód, ugyanakkor genetikai hajlam miatt is jelentkezhet.

Az előszoba

Sokszor hallani azt a kifejezést, hogy inzulinrezisztencia. Azonnal a cukorbetegséghez kötjük. Ez olyan állapot, amikor még nem jelentkeznek tünetek, mert a szervezet több inzulint termel, így normál értékben mozog a vércukorszint is. Amikor ha tartósan ilyen túlműködést kell produkálnia a hasnyálmirigynek, úgy kialakulhat a 2-es típusú diabétesz. Ha az inzulinrezisztenciát időben észreveszik, akkor még megelőzhető a cukorbetegség kialakulása.

Csak injekció és semmi cukor

A cukorbetegek életmódjához hozzátartozik, hogy a fogyasztott élelmiszerek mennyiségére és minőségére is nagyobb gondot kell fordítani. Szakemberek állítják össze az egyénre szabott diétát és cukor helyett azt helyettesítő, édesítőszereket javasolt fogyasztani. Mindenképp a szénhidrát bevitel csökkentése a cél, de ez nem azt jelenti, hogy semmi élvezhetőt ne fogyaszthatnának. Sokkal inkább a mérték megtartása az, ami nagyon fontos. A 2-es típusú diabéteszben szenvedők számára javasolt a napi mozgás, a diéta vagy akár gyógyszeres kezelés is. Az 1-es típusú cukorbetegek számára a megoldás az inzulin beadása injekcióval.

Kép forrása: Pixabay.com

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.