Számos tanulmány kimutatta, hogy a bélben lévő baktériumközösségek befolyásolhatják a daganatos sejtek növekedését és a kezelésre történő reagálásukat.

Egy új kutatás eredménye azonban azt sugallja, hogy a baktériumok nem az egyetlen mikroorganizmusok a bélben, amelyek befolyásolják a daganatok rákkezelésre adott válaszát. A kutatók megállapította, hogy a gombák is fontos szereplők lehetnek.

A vizsgálatok során kiderült, hogy amikor a bél normális bakteriális közösségeiben zavar lép fel, „megtelepednek” a gombák. Ezek a gombák megzavarják a tumorok elleni immunválaszt, amelyek fontosak lehetnek a sugárterápia szempontjából.

A szakemberek jelenleg még csak most kezdik megérteni, hogyan segít a mikrobiota a rákterápiában a gazdaszervezeti immunitás szempontjából. Ezeknek az interakcióknak a részletesebb ismerete segíthet a kutatóknak azoknak a személyre szabott kezelések megtervezésében, amelyek megváltoztatják a bél mikrobiómáját a rákterápia megkezdése előtt.

mikrobiom daganatos megbetegedés
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Komplex kölcsönhatások

A részleteket, vagyis azt, hogy az immunrendszer hogyan segít a rák elleni küzdelemben, még nem sikerült teljes mértékben feltárni. A területen végzett korai munka az immunterápiák elterjedéséhez vezetett: olyan rákkezelések, amelyek „ráveszik” az immunrendszert a tumorsejtek megtámadására és elpusztítására. A legújabb kutatások azonban azt mutatták, hogy az immunrendszer is befolyásolhatja a kemoterápia és a sugárterápia működését. Az immunsejtek segítsége nélkül a rákos sejtek valószínűleg közvetlenül a kezelés után „visszanőnének”.

A gombák hatása

A kutatók azt észlelték, hogy az antibiotikumokkal elpusztított bélbaktériumokat gombák váltották fel. A gombaellenes kezelésnek azonban az antibakteriális kezeléssel ellentétes hatása volt: a sugárterápia után több tumorsejt pusztult el. A további kísérletek eredményei azt mutatták, hogy nagy mennyiségű gomba bélbe juttatása csökkentette a sugárterápia hatékonyságát, még akkor is, ha a baktériumok mennyisége változatlan maradt. Ez azt sugallja, hogy a gombák jelenléte - és nem a baktériumok számának csökkenése - rontja a sugárterápiára adott választ.

A mikrobiom megcélzása

A kutatók már elkezdték tesztelni, hogy a bél mikrobiom összetételének módosítása növelheti-e egyes rákkezelések hatékonyságát. Egy nemrégiben készült tanulmány szerint a bél mikrobiom szerkezetének módosítása javította az immunterápiás gyógyszer hatékonyságát néhány melanómában szenvedő embernél.

A kutatók azonban arra figyelmeztetnek, hogy a rákkezelés alatt álló embereknek kerülniük kell a kísértést, hogy a bélmikrobáikat vény nélkül kapható probiotikus étrend-kiegészítőkkel vagy gombaellenes szerekkel próbálják befolyásolni.

Forrás: https://www.cancer.gov/news-events/cancer-currents-blog/2021/cancer-fungi-gut-radiation-therapy
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.