A herék rosszindulatú daganatos megbetegedése viszonylag ritka és jellemzően a magasabb iskolai végzettségű, jobb szocioökonómiai helyzetű férfiak esetében gyakoribb.

A hererák oka nem pontosan tisztázott, de a rosszindulatú daganatos megbetegedés kialakulásában mind a veleszületett, genetikai, mind pedig a szerzett kockázati tényezők szerepet játszanak. Bizonyított kockázati tényezőjének a le nem szállt here, a családi halmozódás és az anya terhesség alatti ösztrogénkezelése tekinthető.

A heredaganat tipikus tünete lehet a herék fájdalmatlan megnagyobbodása, a heretáji fájdalom, környéki nyirokcsomók duzzanata, de előfordul, hogy már csak a metasztázis okozta tünetek (például háti fájdalom, köhögés, jelentős fogyás rövid időn belül, étvágytalanság, hányinger, hányás, fáradékonyság, köhögés) miatti kivizsgálás során diagnosztizálják. Gyakran a szexuális partner észleli a problémát.

Az általános orvosi vizsgálat során sor kerül a here, a hasfal, a mellek és háti terület alapos áttapintására. A vér laboratóriumi vizsgálata (tumormarkerek), ultrahang-, röntgen-, CT-, MRI-vizsgálat szükséges. A tumor típusának megállapításához szövettani vizsgálat szükséges.

heredaganat
Forrás: pixabay.com

A kezelés célja a daganatmentes állapot elérése. A szövettani eredmények alapján, a daganat biológiai viselkedésétől és stádiumától függően kemoterápiás kezelés vagy a herék művi úton történő eltávolítása alkalmazható. Súlyosabb esetekben kemoterápia, műtét és sugárterápia szükséges.

Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.