A fülzúgás vagy a fülcsengés 5 felnőtt emberből 1-et érint. A zümmögő, sziszegő vagy kattanó hangokat senki más nem hallja.

Mi okozza a fülcsengést?

A fülcsengés nem betegség, hanem egy másik állapot által okozott tünet. A leggyakoribb kiváltó ok a belső fül károsodása. További gyakori okok közé tartozik az életkorral összefüggő halláskárosodás, a hangos zajnak való kitettség, a fülzsír felhalmozódása a külső hallójáratban, valamint a középfülben a hangokat továbbító csontok elváltozásai.

A kevésbé gyakori okok közé tartoznak az erekkel kapcsolatos problémák, a fej és a nyak sérülései, az állcsont rendellenességek, az akusztikus neuroma (jóindulatú daganat a koponyaidegen) és a Meniere-kór, amely gyakran súlyos szédüléssel társul. Bizonyos gyógyszerek is okozhatnak fülzúgást vagy ronthatják a tüneteket.

Kell-e aggódni a fülcsengés miatt?

Ha hirtelen jelentkezik, vagy ha a zajhoz szédülés vagy halláskárosodás társul, keresse fel a kezelőorvosát. A kezelés típusa a fülcsengés kiváltó okától függ.

fülcsengés
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A fülcsengés ugyan nem gyógyítható, de kezelhető. Ez magában foglalhatja a felesleges fülzsír eltávolítását, egy mögöttes érbetegség kezelését, gyógyszercserét, vagy hallókészülékkel való megfelelő felszerelést. A relaxációs technikák is segíthetnek, mivel a fülcsengés a stressz hatására súlyosbodhat. A hatékony terápiák közé tartozik a zeneterápia, az agy képzése, hogy figyelmen kívül hagyja a hangokat, és a kognitív viselkedésterápia, amely a negatív gondolatok pozitív gondolatokkal való helyettesítésére összpontosít, hogy megváltoztassa a fülcsengésre adott reakcióját.

Hogyan lehet megelőzni a fülcsengést?

A legfontosabb lépések, amelyeket tehet a fülcsengés megelőzésére:

  • viseljen fülvédőt, ha hangos gépek közelében tartózkodik, beleértve a lőfegyvereket és a láncfűrészt
  • zenehallgatás közben csökkentse a hangerőt
  • vigyázzon szívére és ereire a normális vérnyomás fenntartásával.
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.