Az idősödés agyra gyakorolt ​​hatása ellen nem sokat tehetünk, mert elkerülhetetlen. Sokat tehetünk azonban a folyamat lassítása érdekében.

Bizonyos mértékig lelassítható az időskorral járó szellemi hanyatlás mértéke. Például még az ötvenes évek felett is vannak olyan tevékenységek (egy új nyelv elsajátítása, aerob edzésen való részvétel, értelmes társas kapcsolatok kialakítása, stb.), amelyek csodákat tehetnek az agyával.

Az öregedési folyamat és a kognitív hatás

Idővel olyan toxinok (például béta-amiloid plakkok) halmozódnak fel az agyban, amelyek összefüggésben vannak az öregedési folyamatokkal és a kapcsolódó kognitív hanyatlással. Bár ez az öregedés természetes velejárója, számos tényező súlyosbíthatja. A stressz, a neurotoxinok, mint például az alkohol, valamint a minőségi és a mennyiségi alváshiány felgyorsíthatja a folyamatot.

A neuroplaszticitásnak (az a funkció, amely lehetővé teszi az agy megváltoztatását és fejlődését életünk során) három mechanizmusa van: szinaptikus kapcsolat, mielinizáció és neurogenezis. A rugalmas öregedés kulcsa a neurogenezis javítása, új idegsejtek születése. A neurogenezis sokkal gyakrabban fordul elő csecsemőknél és gyermekeknél, mint felnőtteknél. Minél több új tevékenységet, embert, helyet és érzelmet ismerünk meg, annál valószínűbb, hogy ösztönözni fogjuk a neurogenezist. Mindezeket szem előtt tartva az alábbi három egyszerű szokás sokat segíthet ebben:

1. Rendszeres testmozgás

Az aerob testmozgás, például a futás vagy a gyors gyaloglás potenciálisan hatalmas hatást gyakorol a neurogenezisre. A cél, hogy hetente 150 percig végezzen aerob gyakorlatokat. Érdemes társaságban végezni a gyakorlatokat, mert a társadalmi interakciónak való kitettség szintén növelheti a neurogenezist. A koordináció és a szocializáció ezen kombinációjáról kimutatták, hogy növeli az agykéreg vastagságát a szociális/érzelmi jóléthez kapcsolódó részeiben, ami az életkor előrehaladtával döntő fontosságú.

szellemi hanyatlás idősödés étrend
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

2. Az étrend megváltoztatása

A kalóriakorlátozás, az időszakos böjt és az időhöz kötött étkezés ösztönzi a neurogenezist. Vizsgálatok kimutatták, hogy az időszakos böjt javítja a kognitív funkciókat és az agy szerkezetét, valamint csökkenti az anyagcserezavarok, például a cukorbetegség tüneteit. A finomított cukor csökkentése segít csökkenteni az agysejtek oxidatív károsodását is, és ismert, hogy a fokozott oxidatív károsodás az Alzheimer-kór kialakulásának nagyobb kockázatával függ össze.

3. Megfelelő és elegendő alvás

Az alvás elősegíti az idegrendszeri „tisztító” folyamatot, melynek során elkerülhető az életkorral kapcsolatos toxinok felhalmozódása az agyban. Természetesen vannak egyedi kivételek, de a következetes alvási idő, valamint a megfelelő minőségű alvás segíti az agyi ellenálló képességet.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.