Időnként elfelejtünk ezt-azt, főleg, ha túlságosan fáradtak vagyunk. Amennyiben azonban rendszeresebbé válik, néhány módszerrel sokat tehetünk a javításáért.

A memória csak egy kis része az agy működésének, és védelme vagy fejlesztése sokat tehet az agyunk egészsége érdekében.

Az 5 legfontosabb módszer:

Rendszeres testmozgás

Meglepően sok bizonyíték utal arra, hogy a mindennapi fizikai aktivitás nagymértékben javíthatja az agy egészségét. Azon túl, hogy az aerob testmozgás - függetlenül attól, hogy melyik életkorban kezdi - csökkenti a magas vérnyomás és a cukorbetegség kockázatát, javítja a hangulatot és az alvás minőségét, valamint segít a súlykontrollban, bizonyos hasznos géneket is aktiválhat az agyban.

A betegségek megelőzése, kezelése

A cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek, a stroke és a magas vérnyomás bizonyítottan károsítják az agy egészségét. Jó hír azonban, hogy a megfelelő életmóddal (egészséges étkezés és rendszeres testmozgás) csökkenthető ezen krónikus betegségek kockázata vagy potenciálisan jobban kontrollálhatók.

memória feledékenység
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Aludjon eleget, vagy ha alvászavara van, forduljon szakorvoshoz

Egyre több tudományos bizonyíték van arra vonatkozólag, hogy a különböző alvászavarok a mentális funkciók - beleértve a memóriát is – romlását okozhatják. Az alvászavar két leggyakoribb oka az obstruktív alvási apnoe és a stressz. Főleg az előbbi fennállása esetén érdemes mielőbb szakorvoshoz fordulni.

A rendszeresen szedett gyógyszerek felülvizsgálata

Egyes gyógyszerek (például szorongáscsökkentők, nyugtatók) befolyásolhatják a gondolkodást és a memóriát, így érdemes azok szedésének indokoltságát időről-időre felülvizsgáltatni.

A társas kapcsolatok fenntartása

Az új dolgok elsajátítása az agyat kihívás elé állítja. Még jobb az olyan tevékenységek folytatása, amelyek összekötnek másokkal. Valószínűleg jobban fenntartható az agy egészsége, ha ebéd közben beszélgetünk egy barátunkkal, mintha például fordítva próbálunk megjegyezni számokat.

Forrás: https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/memory-5-ways-to-protect-your-brain-health
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.