A változókor kezdetét nehéz pontosan meghatározni, hiszen a tünetek minden nőnél máskor, másként jelentkeznek. Egy biztos pont van, azt is csak utólag tudhatjuk: a menopauza szoros értelemben véve ugyanis az utolsó menstruáció időpontját jelöli. Az ezt követő posztmenopauza évekig vagy akár évtizedig is tart a hormonhiányos állapot minden kellemetlenségével együtt. 

„Közelebb vagyok már a hatvanhoz, mint az ötvenhez, azt hiszem, hogy a változókor legnehezebb időszakát átvészeltem. Jó tíz évvel ezelőtt volt a mélypont: a hormonok rendesen kikészítettek, a hőhullámok, az alvászavar, a nagy amplitúdóval ingadozó hangulatom, az, hogy időnként csak nagyon nehezen tudtam koncentrálni, nekem különösen a munkahelyemen okozott gondot, a családom szerencsére megértő volt velem. Persze a menzeszem is megbolondult: néha ömlött, mint a Niagara, és iszonyúan megviselt. Volt, hogy két hónapig is kimaradt, aztán újra megérkezett, végül 50 évesen búcsúztunk el egymástól végleg. Érdekes érzés volt ez amúgy, egyrészt kicsit a nőiségem elvesztéseként fogadtam az új helyzetet, másrészt meg öröm volt, hogy végre igazán felszabadult lehettem a hálószobában. No persze csak azután, hogy a hüvelyszárazság okozta problémáimat is sikerült orvosolni, de szerencsére találtam hosszú távú, megbízható segítséget” – meséli az 59 éves Melinda.

Előtte, után, körülötte

A változókort gyakran menopauzaként is emlegetik, pedig ez a szó nem időtávot, hanem egy utólag meghatározott időpontot, azt az utolsó havivérzést jelöli, amelyet 12 egymást követő hónapban nem követett már újabb menstruáció. A menopauza valahol a 48-52 éves kor között jön el, de persze ettől korábban vagy később is bekövetkezhet. A változókor szakaszait ehhez az időponthoz képest szokás beosztani: a premenopauza akár már a negyvenes éveink elején is jelentkezhet, általában a ciklus megváltozása jelez a nőknek. A perimenopauza a menopauza körüli egy-két évet jelöli, amikor a klimax tünetei felerősödnek. Az ösztrogénhiány miatt ebben az időszakban a hőhullámok, alvászavarok, ingerlékenység, szorongás, koncentrációzavar, hízékonyság mellett komoly problémát jelent a hüvelyszárazság, amelyre legtöbbször a nemi aktus közben érzett fájdalom hívja fel a figyelmet, bár sokaknál a mindennapokban is gondot okozhat az ülést nehezítő viszketés, feszítő, égő érzés.

Minden második változókorú nőt érint

A posztmenopauza ezután következik, ösztrogén ebben az időszakban már egyáltalán nem termelődik, a mennyisége megállapodik egy viszonylag alacsony szinten, így állandósul a hüvely és a szeméremtest atrófiája, amelynek fő tünete a hüvelyszárazság. Emellett a hüvely vérellátása és a libidó is tartósan alacsony szinten marad. A posztmenopauzában minden második nő szembesül a hüvelyi atrófia tüneteivel: az aktus közben érzett fájdalom akadályozza az intim együttlétek kiteljesedését, ami lelki problémákat okozhat, de akár a párkapcsolat végét is jelentheti. A kezeletlen hüvelyszárazság számos szövődménnyel is járhat. Az ösztrogén hiánya miatt a hüvely fala elvékonyodik, a hüvelyhám sérülékenyebb lesz, ami növeli a fertőzések kockázatát. A hormonhiány a hüvelyflóra egyensúlyát is felboríthatja, ez pedig növelheti a húgyúti fertőzésekre való hajlamot.

Hiarulonsav a hosszú távú hidratálásért

„Amikor éreztem, hogy valami nincs rendben a hüvelyemben, a férjemnek is jeleztem ezt, aki ezután még figyelmesebb, türelmesebb volt velem. Mindent megtett, de a hüvelyszárazság ellen ez is kevés volt. A hormonkezelést én kizártam, úgyhogy előbb síkosítókkal próbálkoztunk, de aztán alaposabban utánanéztem a témának, és rájöttem, hogy többre van szükségem az alkalmankénti fájdalommentesítésnél. Beszéltem egy barátnőmmel, neki a hormonmentes, a patikában recept nélkül kapható Cikatridina hüvelykúp és kenőcs  segített. Az arckrémeimből ismerem a hiarulonsav jótékony hatását, és mivel a Cikatridina hüvelykúp és a kenőcs ezt és ápoló olajokat, illetve gyógynövények kivonatát tartalmazza, kipróbáltam, és azóta is használom” – mondja Melinda. A hialuronsav nedvességgel tölti fel, és helyreállítja az irritált, érzékeny, sérült szöveteket. A Cikatridina hüvelykúp belsőleg, a kenőcs külsőleg, a szeméremtest és a hüvelybemenet hámirritációjának enyhítésére alkalmazható. A két készítmény – a panaszok függvényében – önállóan vagy egymással kombinálva is használható. A klimax időszakában a Cikatridina hüvelykúpot a napi, kúraszerű használat után heti párszor alkalmazva megtartható az elért állapotjavulás, de a kúra szükség szerint ismételhető is, ha kiújultak a panaszok.

flj3QUsWXxsgKZSfDKaE4XRuiDpwcyPfR36RvtlA
Cikatridina - Patikában kapható gyógyászati segédeszközök / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A borítókép forrása: Pexels
(Hirdetés)
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.