Az emberről-emberre cseppfertőzéssel és a fertőzött váladékokkal történő direkt vagy indirekt érintkezéssel terjedő új koronavírus (SARS-CoV-2) súlyos, akár életveszélyes légúti megbetegedéseket (COVID-19) okozhat.

A kutatási eredmények alapján a koronavírus a zárt helyen lévő, például éttermekben, kórházakban, postahivatalokban, gyógyszertárakban, szupermarketekben és bankokban lévő emberek között is terjed, de a „szűkebb” terekre, például buszokra, villamosokra vagy vonatokra vonatkozó bizonyítékok hiányoztak.

A COVID-19 járvány kitörése miatt elrendelt kijárási korlátozások megszüntetését követően egyre több ember kezdte újra a szokásos napi tevékenységét, ideértve a tömegközlekedéssel történő utazást is. Ennek ismeretében fontos tisztában lenni azzal, hogy vajon biztonságosan utazhatunk-e a tömegközlekedési eszközökön.

tomegkozlekedes_covid_maszkviseles
Forrás: pixabay.com

Az olasz tudósok buszok belteréből vett levegő- és felületi minták virológiai vizsgálati eredményei szerint a levegőben és a különböző felületeken nem volt megtalálható a SARS-CoV-2. Ez arra utal, hogy a tömegközlekedésnél alkalmazott járványügyi intézkedések, ideértve a járművek rendszeres tisztítását és fertőtlenítését, a járatsűrítést, az ablakok nyitva tartását, és az interperszonális óvintézkedések kötelezővé tételét (arcmaszk, kézhigiéné), hatékonyan csökkentik a COVID-19 fertőzés terjedésének lehetőségét.

Forrás: https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0235943
Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.