Vajon tényleg káros következményei lehetnek az ujjak gyakori ropogtatásának?

Miért csináljuk?

  • a hang miatt - sokan szeretjük hallani a recsegő, ropogó hangot, amit az ujjperceink bizonyos mozgatás következtében kiadnak
  • megszokásból
  • stressz ellen

Mi okozza a jellegzetes hangot?

Nincs egybehangzó indok azt illetően, hogy mi is okozza ezt a hangot, de több elmélet ismert. Az egyik szerint az ízületekben található kis, folyadékkal és oxigénnel, nitrogénnel telt rés az oka, ugyanis amikor megroppantunk egy ízületet, a rés kitágul, és szétpattannak benne a folyadékbuborékok. 2015-ben MRI-vel vizsgálták meg a kérdést, ahol azt figyelték meg, hogy a roppanás következtében kialakuló rés létrejötte adja ki a hangot. Ez viszont nem magyarázta meg a ropogás hangosságát. Egy 2018-as kutatás azt sugallta, hogy az üreg összeomlása állhat a dolgok hátterében, és ennek az üregnek 20 percbe is beletelhet, mire regenerálódik - ezért nem tudjuk újra ropogtatni az ujjainkat, miután épp megtettük.

ököl
Forrás: unsplash.com

Tényleg káros?

Eddig ugyan nem sok kutatási eredmény áll rendelkezésünkre abban a tekintetben, hogy az ujjropogtatás negatív következményekkel is járhat, de ami van, az azt mutatja, hogy ez a feltételezés hamis.

Egy orvos saját magán kísérletezett, mintegy ötven éven keresztül a bal kezének ujjperceit végigropogtatta napi kétszer vagy többször, a jobb kezét viszont egyszer sem. Ötven év elteltével arról az eredményről számolt be, hogy nem alakult ki arthritis, vagyis ízületi gyulladás egyik kezén sem.

A ropogtatás nem jár fájdalommal - kivéve, ha túl erősen húzzuk meg az ujjunkat, és kimozdítjuk az ízületi tokból, erre azonban ügyeljünk, hogy ne történjen meg. Amennyiben mégis fájdalmat érzünk, vagy gyulladást, duzzanatot tapasztalunk, forduljunk orvoshoz vele, mert ízületi problémánk lehet, de ezt nem a ropogtatás okozta.

Forrás: https://www.healthline.com/health/cracking-knuckles
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.