A menopauza időszaka alatti súlygyarapodás gyakori a középkorú nőknél a hormonok megváltozása és a lassabb anyagcserefolyamatok következtében.

A lassabb anyagcsere és a hormonvesztés egyaránt megnehezíti a normál testsúly fenntartását, ami kihívást jelenthet a nőknek a menopauza után. Ez azonban legtöbbször a normál öregedési folyamat eredménye. Ahogy öregszünk, az anyagcserénk természetesen lelassul, és gyakran veszítjük az izomtömegünkből.

A hormonvesztés gyakran zavarja az alvást és befolyásolja az étvágyat. A kevesebb alvás növelheti a stresszhormonok szintjét, ami miatt inkább a kalóriadúsabb ételeket kívánjuk. Ezenkívül a krónikus betegségekben (például cukorbetegség) szenvedő nőket fenyegeti leginkább a középkorra jellemző súlygyarapodás. Ugyanez vonatkozik a policisztás petefészek szindrómában (PCOS) vagy alvási apnoében szenvedő nőkre is. Azok a nők is küzdhetnek ezzel a problémával, akik a csípő-, térd- vagy lábműtétek után lábadoznak, amelyek megnehezítik a testmozgást.

Az étrend és a testmozgás megközelítési módjai

A kihívások ellenére küzdhet a menopauzális súlygyarapodás ellen. Az, hogy milyen kemény lesz a harc, valóban a testtípusától és az egészségi állapotától függ. Fontos, hogy kitartó legyen, ami fontosabb, mint a gyors és látványosabb „eredményekért” dolgozni. Az étrend és a testmozgás lassú, egyenletes megközelítésével hosszú távon beépítheti a változásokat az egészségesebb életmód részeként.

menopauza mozgás
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Nincs gyors és egyszerű megoldás az életközépi súlygyarapodás ellen, de a menopauza alatti súlygyarapodás nem elkerülhetetlen. Íme, néhány javaslat:

  • Vezessen diétás naplót. Lehet, hogy sokkal több kalóriát fogyaszt, mint gondolná, ami gyakori probléma. Vegyen naplót mindenről, amit eszik, és vegye fontolóra egy szakképzett dietetikus segítségét az egészséges táplálkozási terv elkészítéséhez.
  • Súlyzós edzés. Amikor a testmozgásról van szó, a legfontosabb dolog, amit a középkorú nők tehetnek, az súlyterhelés beépítése a mindennapi mozgásba. A szervezet 40 éves kor körül kezdi „elfogyasztani” az izomtömeget, és ennek megvédéséhez súlyzós edzés szükséges.
  • Már fiatalabb korban foglalkozzon a súlygyarapodás megelőzésével. „Fékezze meg” idejében a súlytöbbletet, és fejlesszen ki egy edzésprogramot, amelyet betarthat az élet közepén és azon túl is.
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.