Olyan rohamosan gyorsuló világban élünk, amelyhez nehéz minden téren alkalmazkodni. Az sem mindegy, hogy az ezzel járó stresszt hogyan dolgozzuk fel.

A stressz napi megterhelést jelent mindenki számára. Nemcsak az otthoni feladatok rónak az emberre terhet, hanem természetesen ezzel szembesülünk a munkahelyen is. Minél több munkatárssal kell együtt dolgozni, annál nagyobb toleranciára van szükség. Az is igaz, hogy egyetlen személy is elegendő ahhoz, hogy megnehezítse az életünket. De nem csak másokkal kell megküzdenünk, hanem a határidőkkel, a terhelésekkel, a negatív érzelmekkel, a hibázásokkal. Ezek pedig nem szeretünk foglalkozni egészen addig, amíg nem találjuk magunkat szemben. Azt jól tudjuk, hogy az élet nem habostorta és van, akinek jócskán kijut a bajból. Az tény, hogy mindenkinek a saját gondja a legnagyobb, így ha nehézségekkel találjuk magunkat, azt nem biztos, hogy helyén tudjuk kezelni. Úgy teszünk, mintha nem létezne. Ez csak mások számára egy színjáték, de persze mi magunk tisztában vagyunk a történtekkel. Mégis megpróbálhatjuk azt elfojtani, nem mutatni mások előtt. Ezzel a gondok nem szűnnek meg és ha önerőből nem tudjuk azt megoldani, mázsás súlyként cipelhetjük magunkkal, amely egyszer csak agyonnyom. Segítséget kérni egyet jelenthet azzal, hogy egyedül gyengék vagyunk és tökéletlenek.

A gyógyszer önmagában nem megoldás

Még ha szakemberhez is fordulunk szorongásos problémánkkal, a munkahelyi stressz nyomásával, sok esetben arra sincs idő, hogy isten igazából átrágjuk a szakemberrel közösen a lehetőségeket, ezért a legrövidebb utat, a gyógyszeres kezelést alkalmazzák. Tény, hogy egyes nyugtató, szorongáscsökkentő pirula szedésével az éjszakai alvás nyugodtabbá válhat, rövidtávon eltűnhetnek az életünkből, de az ok ezzel nem szűnik meg.

A stressz kiváltója a munkahelyen

Habár a családban is lehet feszültség, de ezt megfejelheti a munkahelyi feszültség, amely a lelki betegségek egyik leggyakoribb kiváltója. Ebben nem csak az játszhat szerepet, hogy a munkatársakkal vannak súrlódások, de a feszültséget okozhatja a nem megbecsültség, a kommunikációs nehézség, a nem megfelelő fizetés, a ranglétrán való elakadás, a beilleszkedés nehézsége. Ez természetesen kihat a munkavállalóra, de hosszú távon a munkaadóra is, hiszen a frusztrált, szorongó alkalmazott képtelen úgy teljesíteni, mint amennyi amúgy a személyében benne rejlik. Nemcsak a teljesítmény romolhat, de a lelki problémák fizikai betegségben is megnyilvánulhatnak, így a betegszabadság, a táppénz vagy akár a felmondás veszélyével is jár.

A második otthonunk

Tetszik vagy sem, hétköznaponként több időt töltünk a munkahelyen a munkatársaink között, mint a családtagokkal, így egyáltalán nem másodlagos, hogy milyen körülmények között töltjük el a minimum nyolc órát.

Kép forrása: Pixabay.com

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.