A depresszió egy általános mentális rendellenesség, amely világszerte több millió embert érint.

Kiváltó okai között szerepel a társadalmi, pszichológiai és biológiai tényezők komplex kölcsönhatása. Az olyan életesemények, mint például a nehéz gyermekkor, a veszteség és a munkanélküliség hozzájárulnak és katalizálhatják a betegség kialakulását. Jellemző tünete a tartós szomorúság és az érdeklődés vagy öröm hiánya, de gyakori az alvásprobléma, az étvágycsökkenés, a fáradtságérzet és a koncentráció hiánya is. Következményei általában hosszan tartók és drámai módon befolyásolhatják a működőképes és jövedelmező életvitelt.

Mérsékelt és súlyos depresszió esetén gyógyszeres és pszichoterápiás kezelés segíthet a betegeken, a COVID-19 járvány azonban a legtöbb országban zavart okozott a mentális egészségügyi szolgáltatások vonatkozásában.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felmérésének eredményei szerint az új koronavírus okozta járvány a részt vevő országok 93 százalékában megzavarta vagy leállította a kritikus és sok esetben alulfinanszírozott mentálhigiénés szolgáltatók működését, miközben tudjuk, hogy a jó mentális egészség alapvető fontosságú az általános egészségi állapot és jólét szempontjából. Ezekre a jelen pandémia idején kiemelt szükség lenne, mivel az elszigeteltség, a jövedelem elvesztése és a félelem mentális problémákat okozhat vagy súlyosbíthatja a meglévőket (például alkohol- és drogfogyasztás, álmatlanság és szorongás).

mentalis_psziches_depresszio
Forrás: pixabay.com

A 2020. június és augusztus között, 130 országban végzett felmérésből kiderül, hogy

  • a tanácsadás és a pszichoterápia folyamata megszakadt (67%)
  • nehézkessé vált az ellátás, a sürgősségi ellátás és a szükséges gyógyszerekhez való hozzáférés (60%, 35%  és 30%)
  • az iskola és a munkahelyi mentálhigiénés szolgáltatások részben vagy teljesen szünetelnek (78% és 75%)
  • a betegek ellátása telemedicina vagy teleterápia útján valósul meg (70%).

A WHO útmutatást adott ki a tagországoknak arra vonatkozóan, hogy miként lehet fenntartani az alapvető szolgáltatásokat - ideértve a mentálhigiénés szolgáltatásokat is - a COVID-19 pandémia idején. Továbbá sürgeti az országokat, kövessék nyomon a szolgáltatások változását és megszakadását, hogy szükség szerint mielőbb kezelhessék őket a betegellátás zavartalansága érdekében.

Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.