Hacsak nem olyan országban él, ahol a délutáni szieszták a jellemzőek, valószínűleg nem szokott délután aludni. De lehet, hogy ideje elkezdeni.

Számos előnnyel járhat egy rövid, napközbeni szunyókálás, de nem való mindenkinek. Az alvás közben több különböző fázison megyünk keresztül – a teljes alvási ciklus pedig körülbelül 90 percig tart. Az ennél hosszabb ideig tartó szunyókálásnak tehát az a hátránya, hogy ébredéskor nyűgösen, álmosan ébred, míg a rövid, 10-30 perces szunyókálások csökkentik a kábult ébredés kockázatát.

Általában ideális egy 20-30 percig tartó napközbeni szunyókálás, ami elég hosszú ahhoz, hogy az alvás minden előnyét megadja anélkül, hogy ébredéskor álmosnak érezné magát.

A napközbeni szunyókálás előnyei

délutáni szunyókálás
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A nappali szunyókálás különösen hasznos lehet, ha egy nem pihentető éjszakai alvás után fáradtnak érzi magát. De még azok számára is hatékony, energetizáló lehet, akik nem szenvednek alváshiányban. Egy rövid délutáni alvás segíthet kevésbé álmosnak érezni magát, és a következők javulásához vezethet:

  • hangulat
  • éberség
  • reakcióidő
  • rövidtávú memória
  • fókusz és koncentráció
  • kreativitás.

Amikor a szunyókálás nem gyógyír

Ha tartósan alváshiányban szenved, ne számítson arra, hogy a szunyókálás hatására kipihenté válik. Ha krónikus álmatlanság kínozza vagy olyan egészségi problémája van, mint például az alvási apnoe, amely megzavarja az alvást, a napközbeni pihenés nem jelent megoldást, csak a mögöttes probléma kezelése.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

Mit tehetünk álmatlanság ellen?

Alvásunk mennyisége és minősége befolyásolja fizikai és kognitív teljesítőképességünket, az immunrendszerünket, a memóriánkat, és még azt is, hogy milyen hosszú lesz az életünk.