Az egészséges munkakörnyezet az, amelyben a dolgozók egészsége és egészségfejlesztése prioritást élvez, ez azonban a legtöbb munkahelyen nem valósul meg.

A munkával kapcsolatos stressz az a testi és/vagy lelki válasz, amelyet az emberek kaphatnak, ha olyan munkaigényekkel és nyomásokkal szembesülnek, amelyek nem felelnek meg tudásuknak és képességeiknek, és amelyek megkérdőjelezik a megbirkózás képességét. A stressz a legkülönbözőbb munkakörülmények között jelentkezik, de gyakran súlyosbodik, ha az alkalmazottak úgy érzik, hogy kevés támogatást kapnak a feletteseiktől és kollégáiktól, valamint nincs befolyásuk a munkafolyamatokra.

A munkahelyi nyomás napjainkban elkerülhetetlen. Ha ez túlzottá válik vagy más módon kezelhetetlen, stresszhez vezet, ami károsíthatja az alkalmazottak egészségét és munkahelyi teljesítményét. A munkával kapcsolatos stresszt okozhatja a rossz munkaszervezés, a munkafolyamatok szervezésének és ellenőrzésének hiánya, a rossz vezetés, a nem megfelelő munkavégzés feltételek, valamint a vezetők és a munkatársak támogatásának hiánya.

stressz_mentalis betegsegek
Forrás: pixabay.com

A kutatási eredmények azt mutatják, hogy a legstresszesebb munka az, ami nincs összhangban a munkavállaló tudásával és képességeivel, valamint ahol kevés vagy hiányzik az ellenőrzés és a támogatás.

Az alkalmazottak kevésbé élik meg a munkahelyi stresszt, ha a munkafeladatok összehangban vannak a tudásukkal és a képességeikkel, továbbá rendszeres visszajelzést és szükség esetén segítséget kapnak a feletteseiktől és a kollégáktól.

Forrás: https://www.who.int/news-room/q-a-detail/ccupational-health-stress-at-the-workplace
Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

Hogyan rontja el az esti rutin a baba alvását?

A PEACE alváscoaching harmadik lépése az esti rutinnal foglalkozik. Az esti rutin az a néhány dolog, amit a babával szoktatok csinálni lefekvés előtt, általában a vacsora és az altatás között. Praktikus okokból beletartozik a fürdetés, pelenkacsere, pizsamába bújás, és kortól, szokásoktól függően a fogmosás, az utolsó esti szoptatás, pólyázás.