Minden háztartásban érdemes lennie sportkrémnek, nem csak akkor, ha lesérültünk.

A vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók mindig is kötelező eleme volt a háztartásoknak. Ám az utóbbi időben egyre többet hallhattuk, hogy a természetes összetevőkből készült hasonló célú termékek sokszor azonos vagy nagyobb hatást tudnak elérni, hiszen nem terhelik meg az emésztőrendszert, a májat és a szervezet többi részét.

“A sportkrémek elsődleges célja a gyulladáscsökkentés és az ezáltal elérhető fájdalomcsillapítás. Ezeket a krémeket évezredek óta alkalmazzuk, viszont a tudomány fejlődésével elértük azt a szintet, hogy hatékonyan tudjuk kivonni a megfelelő hatóanyagokat például a gyömbérből, a levendulából vagy az árnikából” - árulta el a Nature Mirror nevű hazai sportkrém megalkotója. 

hátfájás
Forrás: pexels.com

Izomfájdalmakra, ízületi fájdalmakra jellemzően lokális fájdalomcsillapítás a legjobb módszer, ahol a krémek egyértelmű dominanciája figyelhető meg. Helyi fájdalomcsillapítást gyakorlatilag korlátlan mértékben tudjuk alkalmazni, hiszen a bőrön keresztül szívódik fel és azonnal fejti ki hatását.

De mit is tartalmaz jellemzően egy sportkrém, amitől hatásos lesz? A teljesség igénye nélkül íme néhány közismert példa.

Réti legyezőfű

A réti legyezőfű egy rózsafajta, ami közismert gyulladáscsökkentő hatásáról. A belőle készült krém gazdag tanninokban és szalicilátókban, amik gyorsítják a regenerációt és gyorsan fejtik ki gyulladáscsökkentő hatásukat.

Gyömbér

Hatásait ismerjük évezredek óta, viszont egy 2015-ös kutatás során kiderült, hogy azok, akik legalább napi 2 grammot fogyasztottak, jelentősen lecsökkent a terhelés (futás, súlyzós edzés) utáni fájdalomérzetet és gyulladást, már akár öt nap után.

Levendula

Egy 2012-es kutatásban levendulából készült olajat inhaláltak be migrénnel küzdő páciensek. A placebóval szemben jelentős különbséget mutatott a fájdalomérzet alakulása azoknál akik valóban levendulát kaptak. A kutatók rájöttek, hogy a levendula gyulladáscsökkentő hatása elsősörban magas antioxidáns tartalmának köszönhető.

Rengeteg más hasznos növényt tartogat számunkra a természet, de szerencsére nincs szükségünk fitoterapeuta végzettségre, hogy ezeket megismerjük. Sok sportkrém gyártója ma már feltünteti, hogy milyen növényekből készülnek a krémek, amik gyakran akár 10-12 különböző alapanyagot is jelenthet, ezzel biztosítva a kívánt hatást. Sportolás, túrázás, hosszú, megerőltető fizikai munka után mindenképpen érdemes használni őket a gyorsabb regenerálódás érdekében.

Forrás: ncbi.nlm.nih.gov
Borítókép forrása: pexels.com
 
Neked ajánljuk

A bakteriális vaginózis veszélyei a terhességben (x)

Babára, mamára is veszélyes lehet a bakteriális hüvelyfertőzés. A bőséges, halszagú folyással járó gyulladással mindenképpen keressünk fel szakorvost, és törekedjünk a meggyengült hüvelyflóránk helyreállítására.