Ahogyan az emberek, úgy a macskák számára is szükséges a megfelelő étrend. Az alábbiakban összegyűjtöttünk pár tippet a kiegyensúlyozott táplálkozásukkal kapcsolatban.

A We Are All About Cats cikkében tíz tippet találhatunk a macskák táplálására vonatkozóan, melyekkel hosszabb és egészségesebb életet biztosíthatunk a számukra.

Száraz helyett nedves eledel

A macskák ragadozók, tehát húsra van szükségük ahhoz, hogy egészségesek maradjanak. A szárazeledelben általában kevesebb állati fehérje és víz van, valamint túl sok szénhidrát, ezért javasolt jobb minőségű konzerveledelt venni a számukra.

Kiegyensúlyozott táplálás

Olvassuk el, mi áll a termékcímkén. Ha az állategészségügyi hatóságok ajánlását találjuk azzal kapcsolatban, hogy az tartalmaz minden, a macskánk számára szükséges tápanyagot, akkor vásároljuk meg.

Óvatosan a házikoszttal

Ha úgy döntünk, hogy ezentúl magunk készítjük a kedvencünk eledelét, beszéljünk erről az állatorvossal. A boltban kapható étkekben több a vitamin és a tápanyag, így lehet, hogy az orvos a házikoszt mellé étrendkiegészítőket is javasolni fog.

macska
Forrás: pexels.com

Figyeljünk a speciális igényekre

A cicának lehetnek olyan egészségi problémái, amikhez speciális étrendet kell követnie, így ebben az esetben is érdemes az állatorvos véleményét kikérni a megfelelő táplálásról.

Kerüljük a mérgező dolgokat

Ami nekünk jó, az a cicának akár végzetes is lehet, így ne adjunk neki például édességet, koffeint, tejtermékeket, szőlőt, hagymát.

Fontos a mennyiség és a gyakoriság

A vadonban a macskafélék naponta többször vadásznak, ezt "utánozva" mi is többször keveset adjunk kiskedvenceinknek. Az, hogy mennyi ételre van szüksége, függ a korától, méretétől és attól, hogy mennyire aktív.

Figyeljünk a súlyra

A túlsúly nem csak minket, embereket veszélyeztet, hanem a háziállatokat is. Növelheti a daganatos betegségek, a cukorbetegség, a szívbetegség, a magas vérnyomás és az ízületi megbetegedések kockázatát.

macska
Forrás: pexels.com

Fokozatosan térjünk át újfajta ételre

Nem szabad egyik napról a másikra egy teljesen más összetételű macskaeledellel etetni. Fontos a fokozatosság, különben gyomorbántalmakat vagy hasmenést okozhatunk neki.

Fontos a hidratálás

Az étel mellett elegendő vízzel is lássuk el a cicánkat, a melegebb hónapokban pedig fordítsunk erre fokozott figyelmet.

Keressünk egy macskákra szakosodott állatorvost

A legtöbb kérdésünkre egy általános állatorvostól is választ kapunk, de a lehető legjobb megoldás, ha olyannal tartjuk a kapcsolatot, aki kifejezetten a cicákra szakosodott.

Borítókép forrása: pexels.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.