Számos oka lehet annak, hogy savanyú ízt érzünk a szájunkban. Amennyiben nincsenek egyéb tüneteink, akkor ez nem okoz aggodalmat.

Kiszáradás

Bizonyos esetekben a savanyú íz érzésének olyan egyszerű oka lehet, mint például a nem megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása. Emiatt kiszáradhat a száj, ami megváltoztathatja az ízérzékelést. Igyunk naponta legalább hat-nyolc pohár vizet hidratáltságunk fokozása érdekében.

Dohányzás

A dohányzás nemcsak a megelőzhető betegségek és halálozások egyik leggyakoribb oka. Tompítja az ízérzetet is, és savanykás vagy kellemetlen ízt hagyhat a szájban. Ez a mellékhatás is inspirációt jelenthet a dohányzásról való leszokáshoz.

Rossz szájhigiéné

A rossz szájhigiéné miatt gyakran érezhető savanyú íz a szájban. Ennek elkerülése érdekében ajánlott a naponta legalább két alkalommal történő fogmosás és a rendszeres fogorvosi kontrollvizsgálat.

szájhigiéné savanyú ízérzés
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Fertőzések és egyéb betegségek

Ha megbetegszünk - például megfázás vagy orrmelléküreg-fertőzés esetén -, ízlelőbimbóink is károsodhatnak. A gyógyulás során a savanyú íz érzésének is el kell múlnia. A fertőzések megelőzése érdekében gyakrabban mossunk kezet és kerüljük a fizikai közelséget a betegekkel.

Gyógyszeres kezelés és rákterápia

Néha nem a fertőzés vagy betegség, hanem a kezelésére szedett gyógyszer okozhat rossz szájízt. Egyes antibiotikumok és bizonyos vény nélkül kapható gyógyszerek (például az antihisztaminok) is okozhatják ezt a problémát, de néha a fej vagy a nyak sugárterápiájának vagy a kemoterápia mellékhatása.

Reflux betegség

Ha az izom, amely kinyitja és bezárja a nyelőcső és a gyomor közötti nyílást, étkezés után nem záródik be teljesen, az étel és a gyomorsav visszakerülhet a nyelőcsőbe. Ez a savanyú vagy kellemetlen íz érzésének gyakori oka. Az étrend és az életmód megváltoztatásával (például nem eszünk lefekvés előtt) csökkenthetők a reflux tünetei, beleértve a savanyú szájízt is.

Idősödés

Az életkor előrehaladása is állhat a savanyú szájíz hátterében. Ahogy öregszünk, az ízlelőbimbóink zsugorodnak és kevésbé érzékenyek lesznek, ami kihathat az ízlelésre.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.