Az A-vitamin vagyis retinol egy olyan zsírban oldódó vitamin, amely számos testi funkcióhoz nélkülözhetetlen, így a látás egészségéhez, az erős immunrendszerhez és a bőr vitalitásához is.

Az A-vitamin kész formájában ott van a húsokban, belsőségekben, halakban, tojásban és tejtermékekben. Előanyaga a béta-karotin pedig megtalálható a legtöbb narancsos színű zöldségben és gyümölcsben. A béta-karotin önmagában is kiváló antioxidáns, ráadásul a szervezet retinolt készít belőle.

a_vitamin
Forrás: unsplash.com

A fejlett országokban, köszönhetően a változatos élelmiszereknek és a széles nemzetközi kereskedelmüknek, ritkán fordul elő A-vitamin hiány. Azonban a szem egészségének megóvásához, a bőr regenerálásához, az immunrendszer erősítéséhez és a környezeti ártalmak elkerüléséhez nem árt, ha a béta-karotint extrán pótoljuk a szervezetben.

Az A-vitamin hiány kockázata magasabb a terhes nők, a szoptató anyák, a csecsemők és a gyermekek között. A cisztás fibrózis és a krónikus hasmenés szintén növelheti a retinol hiány kockázatát.

De, honnan is vehetjük észre? Íme a hiánytünetek!

  • Száraz, ekcémás bőr, atópiás ekcéma. Az A-vitamin fontos a bőrsejtek létrehozásában és helyreállításában.A retinol segít leküzdeni bizonyos gyulladásos bőrproblémákat.

  • Szemszárazság. A szemproblémák az A-vitamin-hiánnyal kapcsolatos legismertebb problémák közé tartoznak. Szélsőséges esetekben az A-vitamin hiánya teljes vaksághoz vagy a szaruhártya elhalásához vezethet (makula degeneráció). A szemszárazság vagy a könnytermelés nehézsége az A-vitamin-hiány egyik első jele.

  • Éjszakai vakság, farkasvakság. A szemmel illetve látással kapcsolatos probléma, ami szürkületkor jelentkezik.

  • Termékenységi problémák. Az A-vitamin szükséges mind a férfiak, mind a nők szaporodásához, valamint a csecsemők megfelelő fejlődéséhez. Extrém hiány esetén akár a vetélést is előidézheti a hiánya.

  • Az A-vitamin hiánya a gyermekek növekedésében visszamaradottságot okozhat. A-vitamin kell a csontok, porcok és izmok fejlődéséhez, ezáltal a növekedéshez.

  • Gyakoribb légúti fertőzések. A gyakori fertőzések, különösen a torokban vagy a mellkasban, hörgőknél az A-vitamin-hiány jelei lehetnek.

  • Lassabban gyógyuló sebek, sérülések. Ennek az az oka, hogy az A-vitamin elősegíti a kollagén képződését, amely az egészséges bőr fontos összetevője, regenerálója.

  • Aknés bőr. Mivel az A-vitamin elősegíti a hámszövet fejlődését és a gyulladások ellen hat, segíthet megelőzni vagy leküzdeni a pattanásokat.

Forrás: https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-a-deficiency-symptoms
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.