Az úszómedencék vizében előforduló vegyi anyagok, amelyek koncentráltabbak lehetnek beltérben, irritálhatják a tüdőt és egyéb problémákhoz vezethetnek.

A fedett úszómedencékkel kapcsolatos legfőbb gond a klór, amelyet fertőtlenítőszerként használnak. Bár fontos a káros baktériumok elpusztítása, potenciálisan irritáló lehet. A szabadtéri medencéknél a klór gyorsan eloszlik, de a beltéri medencék esetében a levegőben lévő magasabb klórszint növelheti a tüdővel kapcsolatos problémák kockázatát, de a testmozgás előnyei gyakran felülmúlják a kockázatokat. Fontos figyelembe venni a tüdőnk általános egészségi állapotát és az expozíció mértékét. Ha bármilyen kellemetlen tünetet (például köhögés, zihálás vagy égő érzés a torokban) tapasztalunk, fejezzük be az úszást és tartsunk egy kis szünetet.

fedett medence klór
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Fontosabb kérdés a kloramin, vagyis a klór és az ammónia keveréke, amely erős klórszagot okozhat a medencékben, és súlyosbíthatja a már meglévő allergiás tüneteket. A kloramin a medencékben néhány centiméterrel a víz felszíne felett lebeg, pont az úszók „szájmagasságában”.

A fedett medencékkel kapcsolatos lehetséges egészségi problémák

A légúti túlérzékenység, amely az asztmában figyelhető meg, akkor fordul elő, amikor a tüdőben lévő hörgők rendellenesen görcsölnek, ami köhögéshez és szorító érzéshez vezethet a mellkasban. A versenyszerűen úszók könnyen összetéveszthetik ezeket a tüneteket a szigorú edzés következményeivel. Ha fedett medencében edzünk, és rendszeresen tapasztaljuk ezeket a tüneteket, mindenképpen forduljunk orvoshoz.

A csecsemők és kisgyermekek esetében, akiknek a tüdeje még nem fejlődött ki teljesen, a fedett medencékben való úszás az allergia és/vagy asztma kialakulásának a kockázatához vezethet, bár a testmozgás előnyei itt szintén felülmúlják a potenciális rizikókat.

Hogyan védekezhetünk?

Ha kellemetlen légúti tüneteket tapasztalunk, miközben bent úszunk, menjünk ki a medencéből – lehetőség szerint - a szabadba. Sok esetben már az is megkönnyebbülést jelent, ha egyszerűen kilépünk a medencéből.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.