A pihentető, elegendő alvás elengedhetetlen része az egészségnek – tenni kell érte, ha ez valamiért nem megy.

Sok oka lehet annak, ha nem tudunk elégségesen aludni éjszaka, sokszor felébredünk, esetleg más, alvással kapcsolatos betegségben szenvedünk. A hétköznapinak mondható okok mellett – stressz, alkoholfogyasztás, a képernyők fénye – számos más tényező is felmerülhet, és sok esetben ezeket magunktól nem vagyunk képesek legyűrni. Ha tartósan fennáll, hogy nem alusszuk ki magunkat vagy más problémánk merül fel az éjszakai alvással és a nappali ébrenléttel kapcsolatban, akkor alvásbetegségre kell, hogy gyanakodjunk.

Az alvásbetegségek három nagy csoportja

  • Inszomnia – ha nem tudunk aludni
  • Az alvás megszakadása  valami miatt
  • Hiperszomnia – ha túl aluszékonyak vagyunk

Vannak még a paraszomniák, melyek az alvás közbeni szokatlan tevékenységeket jelentik, és ott van például a horkolás, ami egyszerre szomnológiai és fül-orr-gégészeti probléma.

alvásvizsgálat
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Mi az az alvásvizsgálat?

Ha több hete tartó időszak az, amikor valami problémánk van a pihentető alvással, érdemes felkeresni egy alvásközpontot vagy klinikát. Itt legtöbb esetben a telefonos érdeklődéskor az operátor már érdeklődni fog a panaszainkról és ezek alapján meg is határozhatja, hogy nagyjából milyen típusba sorolható az alvászavarunk. Időpontegyeztetés után az orvossal való személyes konzultáció következik, ennek során részletesebben elmondjuk a tapasztalatainkat, ekkor a szakorvos alvásvizsgálatot fog elrendelni. A poliszomnográfia egy teljesen fájdalommentes vizsgálat, melyet alvásegészségügyi központban végeznek. A páciens testén számos érzékelőt, elektródát helyez el az asszisztens, melyek az agyhullámokat, vérnyomást, légzést, keringést, véroxigén-szintet, mozgásokat, egyszóval minden fontos élettani jelet figyelnek. A műszerek persze nem akadályozzák a pácienst az elalvásban, a vizsgálat időpontja pedig mindig este van és egy kényelmes ágyban történik. Másnap vagy egy megbeszélt időpontban a kiértékelést az orvos a beteg jelenlétében végzi el, és ekkor kerül sor a terápia meghatározására is.

Milyen terápiák alkalmazhatóak?

Az alvászavartól függ a terápia is, így például az alvási apnoé és az inszomnia kezelése eltér. Enyhe esetekben, például horkolás megszüntetésekor a fül-orr-gégészeti beavatkozás jöhet szóba, van, amikor gyógyszeres vagy pszichoterápia (mondjuk narkolepszia esetén), és szintén elterjedt a CPAP terápia is. Szerencsére elmondható, hogy az alvászavarok nagy százaléka teljesen tünetmentessé tehető vagy gyógyítható a megfelelő kezeléssel és az idejében való felismeréssel.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.