Mivel sokféle függőség létezik, ezért nincs egységes terápia, azonban vannak közös, árulkodó jelek.

Legyen szó alkoholról, kábítószerekről, szerencsejátékról, edzésről, plasztikai műtétről, vásárlásról, gyógyszerekről, vagy bármi másról, sok tekintetben azonosak a függőség jelei. Az addikciót nehéz felismerni és behatárolni a kezdetét, így leginkább az intő jelekre kell odafigyelnie az érintettnek és környezetének.

  • Egyre nagyobb mennyiség fogyasztása – alkoholizmus, drogfüggőség esetén a legszembetűnőbb ez a jel, de a folytonos plasztikáztatás, a megnövekedett költekezés ebbe a kategóriába tartozik. A függőt egy idő után nem elégíti függése tárgyának adott mennyisége, és mindig újabbra, többre vágyik.
  • Rejtegetés – Azért, hogy ne kelljen szembenéznie a családtagok és barátok lesújtó vagy épp aggódó pillantásaival, elrejti a „bizonyítékokat”, és nagyon trükkösen teszi ezt.
  • Pénzösszegek eltűnése – a legtöbb függőséghez pénzre van szükség, melyet sokan másoktól kérnek kölcsön, akár a tudtuk nélkül is.
  • Manipulálás, tagadás – ha szembesítjük az illetőt azzal, hogy baj van, nagy valószínűséggel első körben nem fogja beismerni, hanem kifogásokat, valótlan indokokat hoz majd fel a viselkedésére, tagadni, bagatellizálni fogja tetteit.
  • Megbízhatatlanság – mivel a függő élete egyre jobban az áhított dolog körül fog forogni, egyéb kötelességeit, feladatait sorra elmulasztja, elfelejti, elnapolja majd.
  • Mások hibáztatása – azért lehet nehéz egy függőségben szenvedőnek segíteni, mert automatikusan másokat fog hibáztatni betegségéért, és nem az lesz az első, hogy önmagában keresse a megoldást.
  • Interperszonális problémák megjelenése – konfliktusokat okoz a baráti, családi kapcsolatokban a függőség, és személyiségbeli változásokhoz is vezet
  • Testi tünetek – elvonási tünetek, például remegés, verejtékezés, hőhullámok, ingerlékenység jelentkezhet, ha a függő nem jut a kívánt adaghoz.
függőség
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Hová fordulhat, aki ezeket a jeleket észleli?

A problémától függően az önsegítő csoportokat, például az Anonim Alkoholisták, online szakembereket, vagy más, segítséget nyújtó honlapokat (jozansag.hu) is érdemes lehet felkeresni. Vannak még erre specializálódott szervezetek (például a Kék Pont), drogrehabilitációs otthonok, és a kórházak addiktológiai osztályai is.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix
 
Neked ajánljuk

Hogyan rontja el az esti rutin a baba alvását?

A PEACE alváscoaching harmadik lépése az esti rutinnal foglalkozik. Az esti rutin az a néhány dolog, amit a babával szoktatok csinálni lefekvés előtt, általában a vacsora és az altatás között. Praktikus okokból beletartozik a fürdetés, pelenkacsere, pizsamába bújás, és kortól, szokásoktól függően a fogmosás, az utolsó esti szoptatás, pólyázás.