A COVID-19 betegek 10-20 százalékánál a tünetek a felgyógyulást követően, 12 héten túl is fennmaradnak. Ezeket a tüneteket összefoglalóan post-COVID állapotnak nevezik.

Az új koronavírus okozta fertőzésen átesett betegeknél különféle légúti, szív- és érrendszeri, véralvadási, idegrendszeri, mozgásszervi, pszichiátriai, emésztőrendszeri, fül-orr-gégészeti vagy bőrgyógyászati maradványtünetek alakulhatnak ki.

Ezek a 4-12 hétig, vagy ennél is tovább fennmaradó vagy visszatérően erősödő szimptómák jelentősen akadályozhatják a betegek megszokott életvitelét, életminőségét és a munkába való visszatérést.

Március 1-én a Debreceni Egyetem Klinikai Központja Magyarországon egyedülállóan új ellátási formát, Post-COVID Szakambulancia Hálózatot hozott létre. A Szakambulancia az infektológus, gyermekgyógyász, kardiológus, tüdőgyógyász, reumatológus, neurológus, pszichiáter szakorvosok, a fogorvosi szolgálat szakemberei és szakpszichológusok részvételével a COVID-19-fertőzéssel összefüggésbe hozható panaszokkal küzdő betegek kivizsgálását, gondozását és rehabilitációját szolgálja.

covid maradványtünetek
Forrás: pixabay.com

A betegek a fennálló tünetek és problémák alapján célzottan a szakmaspecifikus járóbeteg-vizsgálóhelyre jelentkezhetnek be, kizárólag háziorvosi beutalóval. Az első vizsgálatra történő bejelentkezés ideje legkorábban a COVID-19 fertőzés lezajlása után legalább 3, de nem több mint 6 hónap. Amennyiben a betegnek súlyosabb panaszai vannak, akkor 3 hónapon belül is jelentkezhetnek a szakambulancián.

Forrás: https://klinikaikozpont.unideb.hu/hu/post-covid-szakambulancia-halozat-alaptevekenyseg-bemutatasa
Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

Mit tehetünk álmatlanság ellen?

Alvásunk mennyisége és minősége befolyásolja fizikai és kognitív teljesítőképességünket, az immunrendszerünket, a memóriánkat, és még azt is, hogy milyen hosszú lesz az életünk.