Az őszi-téli szezon közeledtével sokan gondolnak a vitaminok, nyomelemek szedésére. Nem mindenki tudja azonban, hogy az egyik leghatékonyabb immunerősítő a cink.

A cinkionok gátolják a náthát okozó rhinovírusok szaporodását. Ezzel összefüggésben a cink szedése csökkenti a nátha hosszát és enyhíti annak tüneteit. Kiderült, hogy a náthás tünetek jelentkezését követő 24 órán belül elkezdett cink-kezelés éppen úgy hatásos, mint a megelőzési céllal, hónapokon keresztül szedett cink.

Ha kombinációról van szó, akkor a C-vitamin és a cink hatóanyag-kettős kedvező hatású a nátha és a vele járó kellemetlen panaszok megelőzésében, enyhítésében.

cink nátha
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Kiknél kell a cinkbevitelre fokozottan odafigyelni?

Hazánkban felnőttekre vonatkozóan cinkből az ajánlott napi bevitel 10 milligramm. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a 60 év fölöttiek a táplálkozással nem jutnak hozzá a napi szükséges cink-mennyiség feléhez sem. Az idősödő korosztályon kívül fokozott a cinkigénye a várandósoknak, a szoptató anyáknak, a vegetáriánusoknak, a műtéten átesőknek, valamint az autoimmun vagy fertőző betegségekben szenvedőknek.

A cink nem csak az immunrendszer működéséhez szükséges, de a fehérjék és a genetikai anyag, a DNS előállításához éppúgy kell ez a nyomelem, mint a sebgyógyuláshoz vagy a szaglás és az ízlelés tökéletes működéséhez.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.